Συνεχίζεται η θερινή έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες να παραμένουν σταθερά υψηλά. Οι νέες εισαγωγές είναι καθημερινά πάνω από 140 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται κατά βάση ηλικιωμένοι και ευάλωτοι στον ιό που κινδυνεύουν με επιπλοκές, διασωλήνωση και θάνατο, και καθημερινά «ξεσπάνε» νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες, Δευτέρα, στα νοσοκομεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκαν 146 εισαγωγές ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19. Πλέον, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται συνολικά 780 ασθενείς.

Την Κυριακή, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό ανήλθαν σε 104, ωστόσο την περασμένη Παρασκευή είχαν καταρρίψει «ρεκόρ», ξεπερνώντας τις 160. Τα νούμερα αυτά δείχνουν την ορμητικότητα του καλοκαιρινού «κύματος» και είναι υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται, όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο βάρος εισαγωγών και νοσηλειών, ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί έντονα και στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες νέες εισαγωγές χθες στην Αττική έγιναν στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Η Σωτηρία», ενώ προχθές ένα σημαντικό ποσοστό νέων εισαγωγών έγιναν στον Ευαγγελισμό.

Εκτός της Αττικής, ωστόσο, στην Αρκαδία φαίνεται πως υπάρχει σημαντική διασπορά του πανδημικού ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 11 εισαγωγές στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», όπου και νοσηλεύονται 15 ασθενείς με κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παναρκαδικό Τρίπολης ήρθε πρώτο σε νέες νοσηλείες covid την προηγούμενη εβδομάδα (20 νοσηλείες), ενώ την περασμένη Τρίτη μαζί με τον Ευαγγελισμό συγκέντρωσαν το 1/4 νέων εισαγωγών κορωνοϊού.

Την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πραγματοποιήθηκαν 788 εισαγωγές, αριθμός υπερδιπλάσιος της αντίστοιχης εβδομάδας για το 2023, οπότε 306 ασθενείς με κορωνοϊό είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία της χώρας. Διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή εβδομάδα είναι και ο αριθμός θανάτων, με 35 ασθενείς να έχουν καταλήξει τις προηγούμενες επτά ημέρες έναντι 17 το 2023, και μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες στους 23.

Εκατοντάδες αντιικά δίνονται την ημέρα

Η επίπτωση που έχει η θερινή έξαρση φαίνεται και από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, τις καθημερινές εγκρίνονται από την ειδική για τα αντιικά Επιτροπή φάρμακα για περισσότερους από 400 ασθενείς, ενώ το Σαββατοκύριακο χορηγούνται περί τα 200 αντιικά. Υπενθυμίζεται ότι τα χάπια συνταγογραφούνται σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα που μολύνονται με τον ιό, με σκοπό να εμποδίσουν βαριές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό συστήνεται η λήψη τους τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης.

Η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας κρίνεται ξανά αναγκαία για αποφυγή διάδοσης του ιού, κυρίως σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού για επιπλοκές και θάνατο. Γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να γίνεται self test πριν τις διακοπές ώστε να μη μεταδίδεται ο ιός σε τοπικές κοινωνίες όπου ενδεχομένως οι υπηρεσίες υγείας είναι λιγότερες και η πρόσβαση σε νοσοκομείο πιο δύσκολη στην περίπτωση τυχόν σοβαρής νόσησης. Επιπλέον, η μάσκα θεωρείται πάντα ένα σημαντικό «όπλο» και συστήνεται όταν υπάρχει συμπτωματολογία συμβατή με την Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Στους 26 οι νεκροί, μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές

Κορωνοϊός: Οι διακοπές «μεταφέρουν» τα κρούσματα από την Αττική στην περιφέρεια – Οι περιοχές με έξαρση

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα το καλοκαίρι, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες