Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες οι πρώτες ρομποτικές επεμβάσεις ήπατος και στομάχου στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά». Πρόκειται για την πρώτη ρομποτική ηπατεκτομή και την πρώτη ρομποτική γαστρεκτομή που πραγματοποιείται με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci, σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο.
Τις επεμβάσεις πραγματοποίησε ο Ιατρός Χειρουργός ´Ηπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος κ. Ελισσαίος Κόντης MD, PhD, FEBS, Επιμελητής Β´ του Νοσοκομείου Μεταξά.
Οι ασθενείς ήταν σε θέση να λάβουν εξιτήριο από την επόμενη κιόλας μέρα της επέμβασης, ενώ λίγες μέρες μετά, είχαν επιστρέψει κανονικά στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
«Θέλουμε να δώσουμε αυτήν την τεχνολογία αιχμής στους ασθενείς που θα ωφεληθούν το μέγιστο. Χειρουργεία στο ήπαρ ή στο στομάχι, αποτελούν επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας και πραγματικά βλέπουμε μια θαυματουργική ανάνηψη των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί ρομποτικά, οι οποίοι εξέρχονται του νοσοκομείου γρήγορα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Και όλα αυτά σε ασθενείς του Ε.Σ.Υ. εντελώς δωρεάν», δήλωσε ο κ. Κόντης.
«Με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο Μεταξά είναι το μοναδικό Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. που διαθέτει ρομποτικό σύστημα Da Vinci – εκτός του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών, είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία ενός προτύπου κέντρου ρομποτικής χειρουργικής.
Ακολουθώντας πιστά τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών, στοχεύουμε στην παροχή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών χειρουργικών πρακτικών, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νέου Ε.Σ.Υ. και της σημαντικής ενδυνάμωσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος.
Από το 2020 ρομποτικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Μεταξά
Στο νοσοκομείο «Μεταξά» διενεργούνται από το 2020 ρομποτικές επεμβάσεις, σε ασθενείς της γυναικολογικής, ουρολογικής και γενικής χειρουργικής κλινικής. Όμως οι παραπάνω, ήταν οι πρώτες μεγάλες επεμβάσεις κοιλίας που πραγματοποιήθηκαν με την τεχνική της ρομποτικής χειρουργικής.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Μεταξά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υλοποιούν το πρώτο πρόγραμμα εξειδίκευσης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στη Ρομποτική Χειρουργική, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει με επιτυχία δυο εκπαιδευτικές περιόδους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεταξά και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτη Καλδή, που αποσκοπεί στην κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού στη ρομποτική χειρουργική, παρέχοντας μάλιστα και την πρώτη κρατική πιστοποίηση.
Κύφωση και σκολίωση: Αποτελεσματική αντιμετώπιση με ρομποτική χειρουργική
Ρομποτική χειρουργική: Πότε και πώς καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια