Τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία εκφράζει, με επιστολή του, ο Σύλλογος Αποφοίτων των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Οι απόφοιτοι, που έχουν βιώσει τη διαδικασία της απεξάρτησης ως ζωντανό βίωμα και πυξίδα ζωής, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
«Η χρήση είναι απλά το σύμπτωμα ενός πολυπαραγοντικού προβλήματος που συνίσταται σε ό,τι μας οδήγησε εκεί», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του ο Σύλλογος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες, τα επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τον αθλητισμό, την τέχνη, την ψυχοθεραπεία και την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ, οι απόφοιτοι μπήκαν στα προγράμματα «φαντάσματα» και βγήκαν «άνθρωποι με αξιοπρέπεια, χωρίς οικονομικά και ψυχικά χρέη».
Για το λόγο αυτό, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τεχνοκρατική προσέγγιση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν μη ανθρωποκεντρικό. Ειδικότερα, εκείνο που τους δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες είναι η απουσία αναφοράς σε θεραπευτικές κοινότητες, τις αξίες, τις ειλικρινείς σχέσεις, τους στόχους και τη δέσμευση που οδηγούν σε πλήρη και ουσιαστική απεξάρτηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το νομοσχέδιο φαίνεται να ευαγγελίζεται την αποχή και όχι την πραγματική θεραπεία, προωθώντας την υποκατάσταση ουσίας χρήσης αντί για τη στεγνή απεξάρτηση που οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουν ως επαφή με τον εαυτό και τους άλλους». Οι ίδιοι εκτιμούν επίσης ότι «το νέο νομοσχέδιο δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη την εμπειρία και τις απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων, του θεραπευτικού προσωπικού, των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, των συλλόγων οικογένειας και των ίδιων των απεξαρτημένων». Οι απόφοιτοι τονίζουν ότι η δυνατότητα επιλογής του κατάλληλου προγράμματος απεξάρτησης θα πρέπει να παραμένει στους εξαρτημένους και όχι σε ένα κέντρο διαλογής που αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτούς.
Στην ίδια επιστολή, τονίζουν ότι «το νομοσχέδιο παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτιστικές ομάδες, αθλητισμό, τέχνη, δραστηριότητες κοινωνικής επανένταξης, ψυχοθεραπεία και ομάδες στήριξης οικογένειας και συντρόφων. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν βασικά σημεία για μια ριζική και άνευ όρων θεραπεία από τις εξαρτήσεις».
Οι απόφοιτοι επισημαίνουν, επιπλέον, τη σταδιακή υποβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν και στεγνής απεξάρτησης, την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και την αυξανόμενη ανασφάλεια ανάμεσα στο προσωπικό και τους θεραπευόμενους. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι παρά τις προκλήσεις, το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε τα εξαρτημένα άτομα να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονική τους ζωή.
Οι απόφοιτοι εκφράζουν, τέλος, την απορία τους σχετικά με το ποια είναι τελικά η κατεύθυνση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση υποδηλώνει το ενδεχόμενο να προκύψει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες και να απουσιάσει ο κοινωνικός, δημόσιος χαρακτήρας της απεξάρτησης. «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την δημόσια, δωρεάν και στεγνή απεξάρτηση από νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις στο πρότυπο του ΚΕΘΕΑ, για όσους επιθυμούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους χωρίς υποκατάστατα και δεκανίκια», καταλήγουν.
Όλο και νεότερους χρήστες κάνναβης και στροφή σε συνθετικά ναρκωτικά αποκαλύπτει η έκθεση του ΚΕΘΕΑ
Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: «Άλμα στο κενό για την Απεξάρτηση»