Ο τρόπος λειτουργίας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που τείνει να αποτελεί βασικό αντί για επικουρικό κανάλι διάθεσης κυρίως καινοτόμων φαρμάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, μπήκε στο μικροσκόπιο χθες στη διάρκεια σχετικής ημερίδας για το Ινστιτούτο.

Οι υπέρογκες δαπάνες του ΙΦΕΤ απασχολούν εδώ και καιρό την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η αύξηση των διαγνώσεων των σπάνιων νοσημάτων και συνεπώς η ανάγκη για «ορφανά» φάρμακα θεωρείται ως μία από τις αιτίες που οδηγούν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι εισαγωγές φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ για σπάνια (ορφανά) νοσήματα για το 2023 ανήλθαν σε 92,8 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις ορφανών φαρμάκων ανήλθαν σε περίπου 48 εκατ., αποτελώντας το 34% των συνολικών πωλήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέδειξε τις προσπάθειες του υπουργείου και του ΙΦΕΤ για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του καναλιού, υπογραμμίζοντας ότι «η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες, καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί προτεραιότητα», αλλά επισημαίνοντας και την ανάγκη να ελέγχονται τα φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ κατά πόσο είναι αποδοτικά για τον ασθενή.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε στη διάρκεια της ημερίδας, τον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο, να επιλέγει τις εισαγωγές φαρμάκων μέσω ΕΟΦ αντί του ΙΦΕΤ, για την εξομάλυνση της κατάστασης. Το αποτέλεσμα διαφοροποιεί σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη και τις υποχρεωτικές επιστροφές και ιδίως το clawback που καταβάλλουν οι εταιρίες. Όταν ένα φάρμακο εισάγεται μέσω του ΕΟΦ, το clawback και το rebate τα επιβαρύνονται μόνο οι εταιρείες που το φέρνουν στην Ελλάδα, ενώ όταν η διάθεση του φαρμάκου γίνεται μέσω ΙΦΕΤ οι υπερβάσεις και οι επιστροφές μετακυλίονται σε όλες τις εταιρίες.

Μιλώντας για τις ατομικές θεραπείες μέσω του ΙΦΕΤ, δηλαδή για αυτές που αφορούν ατομικά αιτήματα ασθενών για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του  Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ, κυρία Ελευθερία Τοκατλίδη, ανέφερε πως «Το 2023 η ζήτηση αυξήθηκε κατά περίπου 50% έναντι του 2022. Οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί, γιατί υπάρχουν νέα καινοτόμα φάρμακα και είναι μεγάλη η ζήτηση. Μέσα στο 2024 ήρθαν 82 νέες θεραπείες, με κόστος 7,7 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την κίνηση των φαρμάκων που διατέθηκαν μέσω ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΦΕΤ, σχεδόν το 15% των προμηθειών του σε φάρμακα αφορούν νοσοκομειακά, ενώ το ποσοστό των φαρμάκων για κάλυψη ελλείψεων ξεκίνησε το 2020 με 37%, κορυφώθηκε στην πανδημία το 2021 στο 55% και από τότε βαίνει μειούμενο μέχρι το 24% πέρυσι και 17% φέτος, στο εξάμηνο.

Οι θεραπευτικές κατηγορίες που διακινήθηκαν μέσω ΙΦΕΤ είναι οι εξής:

– Οι Αντινεοπλασματικοί και Ανοσοτροποποιητικοί Παράγοντες (Κατηγορία L) αξίας 48,8 εκατ. ευρώ

– Πεπτική Οδός και Μεταβολισμός (Κατηγορία A) αξίας 24,2 εκατ. ευρώ

– Αίμα και Αιμοποιητικά Όργανα (Κατηγορία B) αξίας 12,2 εκατ. ευρώ

– Φάρμακα κατά των Λοιμώξεων (Κατηγορία J) και Νευρικό Σύστημα (Κατηγορία N με 10,5 εκατ. ευρώ και 11,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η ψηφιακή εποχή του ΙΦΕΤ

Η πρόεδρος του Οργανισμού, κυρία Νάντια Παπακώστα, αναφέρθηκε στις τις εντατικές προσπάθειες για την ψηφιοποίηση του ΙΦΕΤ , δίνοντας έμφαση στις τρεις νέες πλατφόρμες που σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία και θα περιορίσουν το χρόνο αναμονής των ασθενών, και θα επιτρέψουν όπως ανέφερε, στον Οργανισμό «να εξασφαλίζει την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων/ δραστικών ουσιών, στις πλέον συμφέρουσες τιμές, ενώ συνολικά θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία, από την εντολή έρευνας αγοράς, έως και την προμήθεια των φαρμάκων». 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τις θέσεις τους ανέπτυξαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του PiF, κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο Αν. Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Νίκος Μανιαδάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, κ. Μπάμπης Καραθάνος, και ο Επιστημονικός Δ/ντης της ΠΕΦ, κ. Μάρκος Ολλανδέζος εμπλουτίζοντας τη συζήτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ και το ρόλο του, ως επιχειρησιακού βραχίονα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης «ισορροπίας» μεταξύ της ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, της πρόσβασης στην καινοτομία, και της ταυτόχρονης διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, μέσω της υιοθέτησης νέων πολιτικών.

Στην αναπτυξιακή προοπτική για την ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του, ο Αν. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαία ευκαιρία αξιοποίησης των νέων εργαλείων χρηματοδότησης , κάνοντας ενδεικτική αναφορά στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για στην ενίσχυση των δομών της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Άρης Αγγελής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καρκίνος ενδομητρίου: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου

Φρένο στις καισαρικές αναμένεται να βάλουν τα νέα Κέντρα Φυσικού Τοκετού

Συναγερμός για φωτιά στο Νοσοκομείο Δράμας