Παρέμβαση στο θέμα των ελλείψεων των γιατρών, κυρίως παθολόγων, στο ΕΣΥ και στα μέτρα που επιχειρεί να λάβει το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων, έκανε η Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ.

Με επιστολή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αφού ανατρέχει σε όλες τις κρίσεις και τους κλυδωνισμούς της τελευταίας 14ετίας, καταθέτει τη δική της πρόταση για τη θεμελιώδη λειτουργία των παθολογικών κλινικών του ΕΣΥ, η οποία εξασφαλίζεται από συγκροτημένη ομάδα ιατρών, τόσο ειδικευμένων επιμελητών και Διευθυντή όσο και ειδικευόμενων.

«Ο χώρος της υγείας έχει ζήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς τα τελευταία 14 χρόνια και ο ιατρικός κόσμος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα: απολύσεις από το πρώην ΙΚΑ, μισθολογικές περικοπές στο ΕΣΥ, απαράδεκτους καταλογισμούς clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, διακοπή συμβάσεων οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, επιστρατεύσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, εκβιασμούς, απειλές κλπ. Με ευθύνη της πολιτείας, 20.000 ιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, γιατί επέλεξαν την εργασιακή αξιοπρέπεια, την επιστημονική θέση και το σεβασμό στο λειτούργημα τους που επιδεικνύεται σε άλλες χώρες» αναφέρεται στην επιστολή.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου

«Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ’ ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας» αναφέρει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, απορρίπτοντας ουσιαστικά το μέτρο του υπουργείου για την εργασία των ιδιωτών γιατρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζει δε την καθολική αποτυχία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που «προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου και των ασθενών της κοινότητας με σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων πρέπει να στηρίζεται στη δημιουργία ιατρικών ομάδων με σοβαρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές» επισημαίνει η κυρία Μαστοράκου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας: Οδηγίες προφύλαξης για τις δύσκολες ώρες της ακραίας ζέστης

Η γνωστή αντιδιαβητική αγωγή που μειώνει την εμφάνιση 10 τύπων καρκίνου

Καινοτόμα φάρμακα: Τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας PIF- κυβέρνησης προς όφελος των ασθενών