Για δυσλειτουργία στον εφοδιασμό της αγοράς με δεκάδες φάρμακα, από αντιβιοτικά έως φάρμακα για το αναπνευστικό και τον διαβήτη, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί της χώρας και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να παρέμβει για την αποτροπή της.
Ειδικότερα, με επιστολή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απευθύνεται στον θεσμικό φορέα που εκπροσωπεί κυρίως τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) καθώς στη λειτουργία των εταιριών μελών του κατά τον μήνα Αύγουστο εντοπίζει έναν προβληματικό κρίκο της φαρμακευτικής αλυσίδας, που προκαλεί εμπλοκή και στους άλλους κρίκους, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, και τελικά στους ασθενείς.
«Το θέμα των ελλείψεων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας πολλών φαρμάκων αποτελεί πάγιο πρόβλημα στη χώρα μας. Με τις αποφάσεις του ΕΟΦ για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών έχει διευθετηθεί κάπως η κατάσταση και δεν είναι ανεξέλεγκτη. Ωστόσο, το καλοκαίρι και ιδίως τον Αύγουστο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλούς παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο βασικός παράγοντας – που τον βιώνουμε όλο το έτος- είναι ότι οι εταιρίες έχουν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των φαρμάκων που φέρνουν στην Ελλάδα, άρα η αγορά ξεκινά με μείον στις απαιτούμενες ποσότητες. Όλο αυτό αθροίζεται μήνα με τον μήνα, ενώ τον Αύγουστο που κλείνουν οι εταιρίες δύο ή τρεις εβδομάδες για διακοπές, τα φαρμακεία ξεμένουν από φάρμακα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες» λέει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες δεν θα έχουν ικανές ποσότητες για να διανείμουν και τα φαρμακεία θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σε φάρμακα. Αν χρειαζόμαστε πχ 100 φάρμακα κάθε μήνα, και τα παίρνουμε λίγα λίγα, τον Αύγουστο που θα κλείσουν οι εταιρίες, η τροφοδοσία θα γίνει με το σταγονόμετρο. Όμως οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν ούτε είναι εφικτή η αντικατάσταση της θεραπείας τους πάντοτε, για διάφορους λόγους» λέει ο κ. Βαλτάς.
«Θεωρούμε αναγκαιότητα οι εταιρείες του ΣΦΕΕ να διατηρήσουν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία ώστε να επιτευχθεί, όσο γίνεται, η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών» τονίζεται και στην επιστολή του ΠΦΣ προς τον ΣΦΕΕ, καθώς «στον αγώνα που δίνουμε όλοι για να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, θα πρέπει να συμβάλετε και εσείς με το να εξασφαλίσετε την προμήθεια των ποσοτήτων των φαρμάκων που είναι αναγκαίες και για το μήνα Αύγουστο».
Ανεπίσημα, και πριν από τη σύνταξη και αποστολή της επιστολής, κάποιες επαφές που έγιναν, απέβησαν άκαρπες. Κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες δέχθηκαν για την ομαλή τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων να παραμείνει ανοικτό ένα Τμήμα έκτακτων περιστατικών, ωστόσο ο ΠΦΣ θεωρεί ότι αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα «γιατί αφορά την κάλυψη μεμονωμένων περιστατικών και όχι την ευχερή και εκτεταμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων».
«Είναι σημαντικό να δούμε όλοι μαζί στην εφοδιαστική αλυσίδα το πρόβλημα και να δώσουμε λύσεις. Όπως η πλειοψηφία των φαρμακείων παραμένουν ανοικτά τον Αύγουστο, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για τον Έλληνα ασθενή, είναι αντίστοιχα επιβεβλημένο να διατηρηθούν και στις φαρμακευτικές εταιρίες Τμήματα Προμηθειών ανοικτά, για την εύρυθμη λειτουργία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών» καταλήγει ο ΠΦΣ.
ΕΟΦ: Εκατοντάδες φάρμακα παραμένουν σε έλλειψη – Δείτε τον κατάλογο
Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα: Λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων
Φάρμακα: Γιατί αδειάζουν πάλι τα ράφια των φαρμακείων – Ποια σκευάσματα είναι σε έλλειψη