Σε νέες συστάσεις για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 (αγωνιστές υποδοχέων GLP-1) και πρόκειται να χειρουργηθούν, προχώρησε η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον υπεύθυνο γιατρό ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας ή βαθιάς καταστολής.

Η αναρρόφηση και η πνευμονία από εισρόφηση μπορούν να προκληθούν από:

  • την εισπνοή τροφής ή υγρού· όταν εισπνέουμε κατά λάθος τροφή ή υγρό αντί να τα καταπιούμε μέσω του οισοφάγου, μπορούν να εισέλθουν στους αεραγωγούς, προκαλώντας αναρρόφηση
  • παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου· Όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στο λαιμό και περνά με την εισπνοή στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει αναρρόφηση και, ενδεχομένως, πνευμονία από εισρόφηση.

Η αναρρόφηση και η πνευμονία από εισρόφηση αποτελούν επιπλοκή μίας στις 900 έως μίας στις 10.000 επεμβάσεις γενικής αναισθησίας, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου.

Τα GLP-1 επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση (κένωση του στομάχου), αυξάνοντας τον κίνδυνο εισρόφησης κατά τη διάρκεια αναισθησίας ή βαθιάς καταστολής. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση είναι ήδη καταχωρημένη στις πληροφορίες προϊόντων για σκευάσματα όπως ντουλαγλουτίδη, εξενατίδη, λιραγλουτίδη, λιξισενατίδη, σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη.

Η PRAC εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για περιστατικά στο EudraVigilance, το σύστημα συλλογής βιβλιογραφικών δεδομένων και κλινικών και μη κλινικών στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας για τα φάρμακα αυτά. Αν και δεν μπόρεσε να καθορίσει αιτιολογική συνάφεια μεταξύ των GLP-1 και της αναρρόφησης, λόγω της αναγνωρισμένης επιβράδυνσης της γαστρικής κένωσης και της παρουσίας περιπτώσεων από κλινικές δοκιμές και μετά την κυκλοφορία, έκρινε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτή την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Baby boom: Πληθαίνουν οι εγκυμοσύνες γυναικών που λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα πασίγνωστα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που προφυλάσσουν

Αναισθησία: Ο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί όσους λαμβάνουν φάρμακα παχυσαρκίας