Καθώς διανύουμε ένα ακόμη καλοκαίρι με τον κορωνοϊό να μας συνοδεύει, δεν γίνεται να μην σκεφτούμε με ευγνωμοσύνη ότι έχουμε εμβόλια και αντιικά φάρμακα για να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τα «δώρα» της επιστήμης, την περίτρανη απόδειξη της φαρμακευτικής καινοτομίας και της ανεκτίμητης αξίας της. Μόνο το 2021 χάρη στους εμβολιασμούς κατά της λοίμωξης Covid εκτιμάται ότι κερδήθηκαν 20 εκατομμύρια ζωές.

Ανάλογα παραδείγματα απαντώνται σε όλο το εύρος πια της καθημερινής κλινικής πράξης. Καινοτόμες θεραπείες εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκια των φαρμακευτικών εταιριών και αλλάζουν το τοπίο στην ίαση.

Στον πυρήνα της φαρμακευτικής καινοτομίας βρίσκονται αφοσιωμένοι ερευνητές και οραματιστές τεχνοκράτες, επικεφαλής των εταιριών. Ωστόσο, η πρώτη ύλη για την καινοτομία είναι τα γενόσημα. Είναι τα γενόσημα φάρμακα εκείνα που, επειδή χρησιμοποιούνται ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων, ανοίγουν ουσιαστικά τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθούν αλλά και να διατεθούν τα καινοτόμα.

Η αναγνώριση από την ΕΕ ότι η επάρκεια φαρμάκων – που ταλάνισε τις χώρες στη Γηραιά ήπειρο κατά την πανδημία κορωνοϊού- μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά μιας ιστορικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σημειωτέον ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κυριαρχώντας στην παραγωγή γενοσήμων, καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών αλλά και εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε 150 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη, δε, αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού.

Η DEMO υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο, με έναν από τους βασικούς πυλώνες να είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων.

Χάρη στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται από τη DEMO στην Aρκαδία η Ευρώπη αποκτά τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να «απεξαρτηθεί» από τρίτες χώρες – η Κίνα και η Ινδία παράγουν και διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά το 60% των δραστικών υλών.

Οι δύο νέες παραγωγικές μονάδες της DEMO στην Τρίπολη στην πλήρη λειτουργία τους θα μπορούν να καλύψουν το 1/3 της ευρωπαϊκής αγοράς. Η δυνατότητα ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών ενισχύει στρατηγικά τη θέση της κραταιάς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά.

Η σημασία του επενδυτικού πλάνου της DEMO

Οι επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες – όπως και σε Ερευνητικά Κέντρα – θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία. Ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη χώρα μας σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Διασφαλίζουν επίσης τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλής αξίας (εκτιμάται ότι σε βάθος 10ετίας θα αναπτυχθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις, άμεσες και έμμεσες, εργασίας) και αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισ. ευρώ (μελέτη ΙΟΒΕ).