Την εξουσιοδοτική υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ενεργοποίηση της διακοπής της συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς εφόσον δεν συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία σε 14 περιοχές της χώρας, είναι αποφασισμένος να υπογράψει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στην Αριστοτέλους σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διαβούλευση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά θεωρούν και απολύτως δικαιολογημένη την ενεργοποίηση της κύρωσης μετά τις εργώδεις προσπάθειες για κάλυψη των ιατρικών κενών που έχουν προηγηθεί.
Το θέμα των δραματικών ελλείψεων στα ισάριθμα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ που μετρούν τις άγονες θέσεις παθολόγων και τις άκαρπες προκηρύξεις, συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, στον απόηχο «θερμών» δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη, που στη διάρκεια συνεδρίου επανέφερε το θέμα των κυρώσεων και των επιτάξεων στους γιατρούς που αρνούνται να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ. Αλλά και της άμεσης αντίδρασης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που επισήμανε απαντώντας στον υπουργό Υγείας πως «το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο», αλλά πως «με απειλές και βία μόνον επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».
Ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε (και) χθες αδιαφορία στους ιδιώτες γιατρούς για ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία των περιοχών όπου και οι ίδιοι δραστηριοποιούνται, υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων».
Όπως ανέφερε στην ομιλία του, από την περασμένη Δευτέρα, οι διοικητές των «κόκκινων» από τις ελλείψεις νοσοκομείων καλούσαν έναν έναν τους ιδιώτες παθολόγους και ζητούσαν τη συνεργασία τους με αμοιβή για το νοσοκομείο της περιοχής τους, είτε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είτε στην εφημερία. Πρόκειται για τα νοσοκομεία στις εξής περιοχές: Κως, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς, Διδυμότειχο.
Ωστόσο, οι διοικητές εισέπραξαν κυρίως αρνητικές απαντήσεις, καθώς από τους 140 ιδιώτες γιατρούς με τους οποίους επικοινώνησαν οι 105 αρνήθηκαν, οι 14 απάντησαν «ίσως» και 11 δέχτηκαν. Από τους τελευταίους, οι πέντε ήδη συνεργάζονται με το νοσοκομείο της περιοχής τους, κάνοντας δυο εφημερίες τον μήνα. Οπότε ουσιαστικά, έξι ιδιώτες γιατροί αποτελούν το νέο δυναμικό στο αποδεκατισμένο ΕΣΥ των 14 περιοχών.
Η εξουσιοδοτική υπουργική απόφαση διάταξης του Ν. 4931/2022 θα ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας. Εφόσον γίνει αυτό, θα αποκλειστούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκατοντάδες ιδιώτες γιατροί που αρνήθηκαν να εργαστούν στα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον νόμο. «Σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσίας καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρεται. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης γίνεται και η συνταγογράφηση.
Οι δραματικές ελλείψεις στα 14 αυτά νοσοκομεία έχουν ανοίξει και άλλο πεδίο αντιπαράθεσης. Το μεν υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως είναι πρόβλημα που συζητιέται μήνες με τους διοικητές, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξευρεθεί λύση, ωστόσο ο ΠΙΣ, απαντώντας χθες με επιστολή του στις αιτιάσεις κατά των γιατρών, υποστήριξε πως «ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες».
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ