Η επικείμενη εφαρμογή rebate, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση, στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (Ι/Π) που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν χθες ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Το νέο μέτρο περιλαμβάνεται στο άρθρο 66 του σχεδίου νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση.

Ο ΣΕΙΒ εξέφρασε την αντίρρησή του στην εφαρμογή του μέτρου, θεωρώντας το αντισυνταγματικό και αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο και επισήμανε ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία της αγοράς των νοσοκομειακών προϊόντων και την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηρίζει επίσης το μέτρο «κατάφωρη κατάργηση κάθε συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, πόσο δε μάλλον όταν οι εταιρείες του κλάδου κατά τις διαγωνιστικές αυτές διαδικασίες οδηγούνται σε κατακρήμνιση των τιμών ενώ παράλληλα αποπληρώνονται ένα έτος μετά τη διάθεση και τιμολόγηση των προϊόντων». Και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου τόσο για την λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων στη χώρα, όσο για την ομαλή τροφοδοσία του ΕΣΥ με τον απαραίτητο εξοπλισμό, και κυρίως τον αντίκτυπο και την επιβάρυνση στους ασθενείς.

Ωστόσο, ο ΣΕΙΒ δεν βρήκε ώτα ευήκοα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος σκοπεύει «να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποτρέψει την επιβολή του δυσβάσταχτου και αντισυνταγματικού μέτρου του rebate, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Τροπικοί προορισμοί: Δύο σημεία προσοχής για ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής

Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες – Τι να προσέξετε