Το προϊόν με την ονομασία OraQuick HCV self-test, το οποίο κατασκευάζεται από την OraSure Technologies, αποτελεί εξέλιξη του ήδη προ-επιλεγμένου, OraQuick® HCV Rapid Antibody Test, το οποίο είχε αρχικά επιλεγεί από τον ΠΟΥ το 2017 για επαγγελματική χρήση. Η έκδοση του self test, ειδικά σχεδιασμένη για εφαργμογή από μη επαγγελματίες, παρέχει ένα ενιαίο κιτ με τα συστατικά που απαιτούνται για την εκτέλεση του διαγνωστικού τεστ.

Ο ΠΟΥ συνέστησε τα self test για τον ιό της ηπατίτιδας C (HCVST) το 2021, προκειμένου να συμπληρώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες ελέγχου HCV ανά τον κόσμο. Η σύσταση βασίστηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την αυξημένη διείσδυση αυτής της πρακτικής ιδίως μεταξύ των ατόμων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξέταση.

Η εφαρμογή αυτοδιαγνωστικών τεστ για την ηπατίτιδα C σε εθνικό επίπεδο, που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Unitaid, έχει δείξει  υψηλά επίπεδα εφαρμογής και αποδοχής, ενδυναμώνοντας τους χρήστες μέσω της δυνατότητας προσωπικής επιλογής, αυτονομίας και αποφυγής του στίγματος.

«Κάθε μέρα χάνονται 3500 ζωές από ιογενή ηπατίτιδα. Από τα 50 εκατομμύρια άτομα που ζουν με ηπατίτιδα C, μόνο το 36% είχε διαγνωστεί και το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή μέχρι το τέλος του 2022», λέει η Δρ Meg Doherty, Διευθύντρια του Τμήματος Παγκόσμιων Προγραμμάτων για τον HIV, τις ηπατίτιδες και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα του ΠΟΥ. «Η προσθήκη αυτού του προϊόντος στον κατάλογο προεπιλογής του ΠΟΥ παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την επέκταση των υπηρεσιών εξέτασης και θεραπείας της ιογενούς ηπατίτιδας C, διασφαλίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία που χρειάζονται και συμβάλλοντας τελικά στον παγκόσμιο στόχο της εξάλειψης της νόσου».

Το πρόγραμμα προεπιλογής (PQ) του ΠΟΥ για τα in vitro διαγνωστικά (IVDs) αξιολογεί μια σειρά δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της HCV. Το πρόγραμμα αξιολογεί τα IVDs με βάση τα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και απόδοσης. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην υποστήριξη των χωρών για την επίτευξη υψηλής ποιότητας διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας.

«Η διαθεσιμότητα ενός self test HCV που έχει προεπιλεγεί από τον ΠΟΥ δίνει τη δυνατότητα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και οικονομικά προσιτές επιλογές self test, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου να διαγνωστεί το 90% όλων των ατόμων με HCV», λέει ο Δρ Rogério Gaspar, Διευθυντής του Τμήματος Ρύθμισης και Προεπιλογής του ΠΟΥ. «Το επίτευγμα αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικά ασφαλή προϊόντα υγείας για περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα».

Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να αξιολογεί επιπλέον self test HCV, να υποστηρίζει την τεκμηριωμένη εφαρμογή τους και να συνεργάζεται με τις κοινότητες για την επέκταση των διαθέσιμων επιλογών σε όλες τις χώρες.

Διαβάστε επίσης

Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Ηπατίτιδα C: Οι θεραπείες που εκριζώνουν τη νόσο

Ηπατίτιδα C: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό