Στην τελική ευθεία της διαδικασίας για την επιλογή διοικητών του ΕΣΥ βρίσκονται οι υποψήφιοι επικεφαλής της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Οι επτά πρώτοι επιτυχόντες – με βάση τον γραπτό διαγωνισμό και τη μοριοδότηση-  των δύο ΥΠΕ του λεκανοπεδίου έχουν ήδη λάβει το sms με την ημερομηνία και τον τόπο της συνέντευξης. Κατά πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα λάβουν το sms στο κινητό τους και οι υποψήφιοι των άλλων ΥΠΕ, με το ραντεβού για τις συνεντεύξεις να προγραμματίζεται για τις δύο πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, οι πρώτοι υποψήφιοι της Αττικής θα βρεθούν στο κτήριο του ΑΣΕΠ, στους Αμπελόκηπους, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, όπως αυτή υλοποιείται με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών ΕΣΥ, γνωστό και ως νόμος Κεραμέως.

Τα μέλη της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν μέσω της προφορικής συνέντευξης τους υποψήφιους είναι η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, κυρία Εύη Δραμαλιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη, καθώς και εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συνολικά βάσει των προκηρυσσόμενων θέσεων θα κληθούν για συνέντευξη 7 υποψήφιοι διοικητές και 14 υποδιοικητές ανά ΥΠΕ, δηλαδή 21 άτομα ανά Περιφέρεια. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η συνέντευξη των υποψήφιων διοικητών και στη συνέχεια, την άλλη Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων υποδιοικητών.

Ωστόσο, επειδή οι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα επιλογής δύο θέσεων, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιτυχόντες που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία εντοπίζονται σε δύο 7άδες ή στις 14άδες των υποδιοικητών. Για παράδειγμα τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται και στις δύο 7άδες των διοικητών της 1ης και της 2ης ΥΠΕ στην Αττική.

Τα πρόσωπα

Οι υποψήφιοι διοικητές που κλήθηκαν να περάσουν από τη συνέντευξη την ερχόμενη Παρασκευή για τη θέση του επικεφαλής της 1ης ΥΠΕ είναι με σειρά επιτυχίας, οι εξής: Ιωάννης Καραφύλλης, Αναστασία Μπαλασοπούλου, Χρήστος Ροϊλός, Όλγα Μπαλαούρα, Βασιλική Ζέρβα, Κωνσταντίνα Νίκου, Διονύσιος Στασινόπουλος.

Οι τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στην 7άδα των επιτυχόντων και στην τελική λίστα της 2ης ΥΠΕ, σε άλλη σειρά. Αυτή η λίστα διαμορφώνεται ως εξής: Δημήτριος Δρόσος, Τριαντάφυλλος Τζιούμης, Σταύρος Τσάντης, Ιωάννης Καραφύλλης, Αναστασία Μπαλασοπούλου, Χρήστος Ροϊλός, Βασιλική Ζέρβα.

Αρα, συνολικά η Επιτροπή θα δει στο πλαίσιο της συνέντευξης 10 υποψηφίους.

Κάθε συνέντευξη θα διαρκεί από 20 έως 40 λεπτά.

Η συνέντευξη αναμένεται να έχει προτυποιημένες ερωτήσεις τεχνοκρατικού και στοχευμένου στην Υγεία περιεχομένου, με διακριτό μάλιστα περιεχόμενο ανάλογα με την Υγειονομική Περιφέρεια, δεδομένου ότι κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Έτσι, οι υποψήφιοι θα δέχονται ερωτήσεις από μια δεξαμενή ερωτήσεων και θα αξιολογούνται επί ίσοις όροις.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, οι αναγκαίες πια μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού, η διαχείριση της καθημερινότητας, είναι ζητήματα που ήδη απασχολούν την Αριστοτέλους αλλά και τα στελέχη των νοσοκομείων που βρίσκονται ή διεκδικούν επιτελικές θέσεις. Το «άριστα» της συνέντευξης είναι 800.

Οι ΥΠΕ της περιφέρειας

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη για τους υποψηφίους διοικητές των ΥΠΕ εκτός Αττικής.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου το πρωί θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και το απόγευμα της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου θα γίνουν οι συνεντεύξεις με τους υποψηφίους της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Το βαθμολογικό αποτέλεσμα της συνέντευξης θα αθροιστεί στην έως τώρα μοριοδότησή τους και θα καταλήξει το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου σε έναν νέο πίνακα με τους 3 επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση υποψήφιους διοικητές που θα αποσταλεί στον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του διοικητή ή υποδιοικητή στις ΥΠΕ, όπως προβλέπεται στον νόμο.

Διαβάστε επίσης: 

Νοσοκομεία – Διοικητές: Τι απαντά το ΑΣΕΠ για τις καθυστερήσεις στην επιλογή

ΕΣΥ: Στα θρανία οι επικεφαλής των νοσοκομείων – Ποιες εξετάσεις θα αναδείξουν τους νέους διοικητές

Διοικητές νοσοκομείων: Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους – Δείτε πώς έγραψαν