Από ειδικότητες που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση θα πρέπει να εκτελούνται οι ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη και υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο, όπως τονίζει, σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύει, η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας.

Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

  • Οι ενέσιμες θεραπείες για αισθητική βελτίωση του προσώπου πρέπει να εκτελούνται από ειδικότητες που προβλέπουν εκπαίδευση για αυτές τις πράξεις, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ προγράμματος εκπαίδευσης της ειδικότητας.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε ειδικότητας απορρέουν από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητας και όχι από μεταπτυχιακά ή εκπαιδευτικά σεμινάρια.
  • Η παρακολούθηση μεταπτυχιακών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων γίνεται για τη βελτίωση και εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης (CME) και δεν παρέχει επιπλέον επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος από τα αρμόδια Υπουργεία στους παρόχους εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ποιότητα, τα προσόντα και την ειδικότητα των εκπαιδευτών ιατρών. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε ιατρός ή επαγγελματίας που δεν κατέχει πτυχίο ιατρικής να παρέχει εκπαίδευση για αυτές τις ενέσιμες πράξεις.
  • Η ειδικότητα του Αισθητικού Ιατρού δεν υφίσταται στην Ελλάδα, ούτε και στην UEMS (European Union of Medical Specialists).
  • Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της θεραπευτικής και της αισθητικής εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης. Δεν μπορεί οποιαδήποτε ειδικότητα που την εφαρμόζει για θεραπευτικούς σκοπούς να νομιμοποιείται να την εφαρμόζει και για αισθητικούς λόγους. Η εκπαίδευση και το ανατομικό πεδίο καθορίζουν την ειδικότητα του ιατρού που θα την εκτελέσει.
  • Παρακαλούμε τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη τα ανωτέρω πριν αποφασίσουν, καθώς αυτές οι θεραπείες, παρά την φαινομενική ασφάλειά τους, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση, νεκρώσεις του δέρματος, κοκκιώματα, διπλωπίες, βλεφαροπτώσεις, και ακόμα και θάνατο σε περίπτωση εφαρμογής υαλουρονικού οξέος στα έξω γεννητικά όργανα.

«Οι αισθητικές αυτές πράξεις πρέπει να εκτελούνται από άρτια εκπαιδευμένους ειδικούς ιατρούς, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητας του ιατρού που τις εκτελεί, σε κατάλληλα εξοπλισμένους ιατρικούς χώρους με την απαραίτητη άδεια για την ειδικότητα αυτή», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, Σωτήρης Θεοχάρης.

Διαβάστε επίσης:

Botox: Ποιοι γιατροί επιτρέπεται να κάνουν τις «μαγικές» ενέσεις

Botox και Υαλουρονικό οξύ: Γιατί είναι κορυφαίες οι δύο θεραπείες αντιγήρανσης

Fillers υαλουρονικού: Είναι η λύση που αναστρέφει τη φωτογήρανση του δέρματος; Μελέτη απαντά