Η κροτωγενής εγκεφαλίτιδα, αυτή δηλαδή που προκαλείται από μολυσμένα τσιμπούρια, είναι στο μικροσκόπιο της σημερινής επιδημιολογικής αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 3.650 κρούσματα εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από τσιμπούρια (κρότωνες) αναφέρθηκαν το 2022 από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, με τον Ιούλιο να καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων.

Η εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια, αποτελεί μία από τις κύριες περιπτώσεις λοιμώξεων του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να έχει μακροχρόνιες νευρολογικές επιπτώσεις.

Ο μικροσκοπικός «εχθρός»

Τα τσιμπούρια βρίσκονται συχνά σε δασώδεις και χλοώδεις περιοχές, όπως για παράδειγμα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, και μπορούν να μεταφέρουν διάφορα βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Είναι πιο ενεργά κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Ζουν στο έδαφος και σκαρφαλώνουν σε χόρτα και θάμνους σε ύψος μέχρι περίπου 80 cm. Εκεί περιμένουν να περάσουν ζώα και άνθρωποι για να κολλήσουν επάνω τους.

Όταν το πετύχουν, προτιμούν να μετακινηθούν σε απαλό δέρμα και τριχωτές περιοχές πριν τσιμπήσουν. Το τσίμπημα είναι ανώδυνο και συχνά δεν είναι δυνατό να γίνει αισθητό ένα τσιμπούρι που κινείται στο δέρμα.

Η εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνους και κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως παράλυση ή φλεγμονή του εγκεφάλου.

Πρόληψη

Το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου είναι διαθέσιμο και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης.

Ο κίνδυνος δαγκώματος από τσιμπούρι μειώνεται με τη χρήση εντομοαπωθητικού σε εκτεθειμένο δέρμα και φορώντας προστατευτικά ρούχα με μακριά μανίκια και μακρύ παντελόνι τοποθετημένο σε κάλτσες ή μπότες.

Οι ειδικοί συστήνουν να είναι πάντα ολόκληρο καλυμμένο το σώμα για τσιμπούρια μετά από υπαίθριες δραστηριότητες. Για την αφαίρεσή τους συστήνεται να χρησιμοποιείται ιδανικά ένα τσιμπιδάκι ή ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο.