Ένα καινοτόμο χειρουργικό οικοσύστημα αναπτύσσεται τους τελευταίους έξι μήνες στο νοσοκομείο Αρεταίειο, με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας, την ιατρική εκπαίδευση. Με πυλώνα το χειρουργικό Ρομποτικό Σύστημα daVinci Χ, τέταρτης γενιάς, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο αλλάζει το τοπίο στη χειρουργική πράξη, αλλά και στην πανεπιστημιακή νοσοκομειακή κοινότητα, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις ώστε οι Έλληνες ασθενείς να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη ρομποτική χειρουργική.

Περί τους 27 ασθενείς – ογκολογικοί επί του παρόντος- έχουν υποβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε χειρουργικές επεμβάσεις με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα που χειρίζονται πανεπιστημιακοί χειρουργοί του Αρεταίειου. Στόχος της ομάδας των κορυφαίων χειρουργών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Μανούσο Κωνσταντουλάκη, Διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Αρεταίειου όπου εγκαταστάθηκε το Ρομποτικό Σύστημα daVinci Χ, είναι να διενεργούνται έως και 200 επεμβάσεις ετησίως.

Τμήμα του ρομποτικού μηχανήματος μέσα στη χειρουργική αίθουσα του Αρεταίειου

«Με δεδομένο ότι το Αρεταίο, το πρώτο αμιγώς πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, διακρίνεται για την τάση του να καινοτομεί και να πρωτοπορεί, το Ρομποτικό Σύστημα daVinci Χ εγκαταστάθηκε στον φυσικό του χώρο. Η εγκατάσταση και λειτουργία του ρομποτικού συστήματος είναι προϊόν προσπάθειας του Αρεταίειου, της Εφορείας του, της Ιατρικής Σχολής και των Πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα της Ιατρικής Σχολής. Έχει πολλαπλασιαστικό όφελος, αφενός μεν για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφετέρου για την εκπαίδευση και την έρευνα τόσο των φοιτητών μας όσο και των χειρουργών» περιέγραψε το ιατρικό, επιστημονικό και ερευνητικό αποτύπωμα του ρομποτικού μηχανήματος κατά την παρουσίασή του χθες, σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι στην ίδια καινοτόμο διαδρομή θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το νοσοκομείο Αττικόν, και στη συνέχεια το Λαϊκό. 

«Είναι μοναδικό ότι μπορούμε να δίνουμε πλέον στους Έλληνες ασθενείς το δικαίωμα της επιλογής, ότι υπάρχει και στο σύστημα δημόσιας υγείας η ρομποτική χειρουργική. Είναι τεράστιο βήμα για τη χώρα και τα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως εάν σκεφθεί κάποιος ότι το 30% των χειρουργικών επεμβάσεων παγκοσμίως γίνονται πλέον μόνο με ρομποτικά συστήματα. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντουλάκης.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση έως και 450 γιατροί τον χρόνο θα μπορούν να εκπαιδεύονται στην πλέον ενδεδειγμένη παγκοσμίως ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Στη Β’ Χειρουργική Κλινική έχει εγκατασταθεί Κέντρο Προσομοίωσης, με πέντε προσομοιωτές λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ρομποτικής χειρουργικής και ενδοσκόπησης όπου ξεκίνησε και η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας χειρουργών αρκετούς μήνες πριν. Για την υλοποίηση αυτού του έργου χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια, με τον καθηγητή κ. Κωνσταντουλάκη που ήταν ένας από τους εμπνευστές της… ρομποτικής εποχής του Αρεταίειου, να εργάζεται άοκνα για αυτό.

Η χειρουργική ομάδα του daVinci. Από αριστερά, ο κ. Κωνσταντουλάκης, ο κ. Θεοδοσόπουλος, ο κ. Αρκαδόπουλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Καρακώστας και ο κ. Μπράμης

«Η ρομποτική χειρουργική είναι η νέα τεχνολογία στο χειρουργείο. Η διαφορά είναι τεράστια στο έργο μας ως χειρουργών. Πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά με πολύ πιο ασφαλή και πολύ πιο εύκολο τρόπο. Το όφελος και για τον χειρουργό είναι μεγάλο. Ξέρετε, μελέτες έχουν δείξει ότι η ρομποτική χειρουργική προσθέτει σε έναν γιατρό έως και 10 χρόνια χειρουργικής ζωής, του μειώνει το φορτίο και του δίνει δυνάμεις. Επιπλέον, το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπεται εξαιρετικά ευοίωνο. Ο χειρουργός πάντα θα είναι στο χειρουργείο αλλά με την Τεχνητή Νοημοσύνη ένα Ρομποτικό Σύστημα daVinci θα δουλεύει κατά 80% μόνο του» ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής, κ. Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος, που έχει πραγματοποιήσει επεμβάσεις παχέος εντέρου.

Την άποψη ότι η ρομποτική χειρουργική μόνο οφέλη δρομολογεί για τους ασθενείς, τους γιατρούς, το σύστημα υγείας, διατύπωσε και ο καθηγητής Χειρουργικής, κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, που όπως και οι άλλοι προαναφερθέντες γιατροί εκπαιδεύθηκε επί μήνες, και παράλληλα με το ιατρικό και πανεπιστημιακό του έργο, στη ρομποτική χειρουργική. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα στο Κέντρο Προσομοίωσης, επισκέψεις σε άλλα κέντρα του εξωτερικού, θεωρητικά μαθήματα, επεμβάσεις κα. «Η καινοτομία και η εισαγωγή της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μετρήσιμα οφέλη, τόσο στην υγεία τόσο και στην εκπαίδευση. Ό,τι κάνουμε, αντανακλάται στον ασθενή» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στιγμιότυπο από τα πρόσφατα εγκαίνια του χειρουργικού Ρομποτικού Συστήματος daVinci

Τη σκυτάλη της εκπαίδευσης οι χειρουργοί του Αρεταίειου ετοιμάζονται να δώσουν σε συναδέλφους τους από άλλες πανεπιστημιακές κλινικές σε αυτή τη φάση. Το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει η ρομποτική χειρουργική του Αρεταίειου είναι πολύ μεγάλο και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους ενδιαφερόμενους – ήδη έχουν πρόσβαση σε αυτό τριτοετείς φοιτητές. Μάλιστα, απώτερος στόχος όπως λέει ο κ. Κωνσταντουλάκης, είναι να ανοίξει το πρόγραμμα και να καλύπτει εύρος επεμβάσεων, κυρίως γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας και θώρακος.

Παρά τα άλματα καινοτομίας, το νοσοκομείο Αρεταίειο ταλαιπωρείται από τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία που ανέφεραν οι πανεπιστημιακοί χειρουργοί για τη λειτουργία του νοσοκομείου προκαλούν θλίψη. Όπως είπαν, από τις 110 κλίνες που διαθέτει, οι 60 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Και μπορεί η έλλειψη αυτή να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε διάφορα υγειονομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν είναι δικαιολογία για τη συρρικνωμένη λειτουργία του ιστορικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας. Θα αρκούσαν μόλις 14 νοσηλευτές για να ανοίξουν οι κλειστοί θάλαμοι, που τώρα έχουν «σφραγιστεί» από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Υπό το δεδομένο αυτό, και με την οριακή πρωινή λειτουργία των χειρουργείων στο Αρεταίειο, το θέμα της διενέργειας απογευματινών επεμβάσεων, ρομποτικών ή μη, δεν τίθεται καν προς συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: 

Χειρουργεία: Ίδιες επεμβάσεις με διαφορετικά κόστη – Πού οφείλονται οι μεγάλες διακυμάνσεις ανά νοσοκομείο

Ψηφιακό σύστημα αξιολογεί τα νοσοκομεία – Τι δείχνει για χειρουργεία και ΤΕΠ

Ρομποτική χειρουργική: Πότε και πώς καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια