Χωρίς περιστατικά καταγεγραμμένων θερμοπληξιών που να χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομείο πέρασε η πρώτη δύσκολη ημέρα του καύσωνα. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, συνεχίζονται και σήμερα, με τους πολίτες να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ο καπνός από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε εργοστάσιο στην Κηφισιά.
Παρότι δεν έγινε γνωστή η ακριβής σύσταση των υλικών που κάηκαν, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εκτίμηση εάν ο καπνός ήταν τοξικός ή όχι, το σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιο Λουκίδη. «Μαζεύονται μικροσωματίδια, τα οποία εάν εισέλθουν στην αναπνευστική οδό, ειδικά σε ανθρώπους με επιβάρυνση, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και προβλήματα», σημειώνει στο ygeiamou.gr.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ήδη συνδυάζονται με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της σκόνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος. Ο καπνός από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο προστίθεται σε αυτό, δημιουργώντας μια τριπλή απειλή που μπορεί να ξεκινά με αίσθηση δυσφορίας στον φάρυγγα για τους υγιείς και να φτάνει έως αναπνευστικά προβλήματα για ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον καύσωνα. Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ είναι επί ποδός για πιθανές θερμοπληξίες, λιποθυμίες ή άλλα προβλήματα. Χθες, έως το βράδυ, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ αντιμετώπισαν αρκετά παθολογικά περιστατικά, που δεν αποδίδονται απαραίτητα στη ζέστη. Βέβαια, πολλές φορές οι κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να επιβαρύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:
- ηλικιωμένοι,
- μωρά και μικρά παιδιά,
- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες,
- άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,
- άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον,
- άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.),
- άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο),
- άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παροχή βοήθειας
Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
1/ Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
2/ Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
3/ Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
4/ Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
5/ Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.
Καύσωνας: Συμβουλές επιβίωσης στα 40άρια
Θερμοπληξία: Τα επικίνδυνα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε