Sponsored Content 


Με επενδύσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε θεραπεία και καθιστούν την Ελλάδα κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή αναπτυξιακής, οικονομικής και επιστημονικής ευημερίας.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, θα υλοποιηθούν τεράστιας δυναμικής έργα, χάρη (και) στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό φάρμακο είναι ήδη το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας φθάνοντας σε 140 χώρες του κόσμου (στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων), αντιλαμβάνεται κάποιος την ώθηση που δίνει στην αξία του κλάδου η δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, άλλων 32 μονάδων παραγωγής και 16 ερευνητικών υποδομών. Μέχρι το τέλος του 2025 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, ενώ θα δημιουργήσει 5.500 νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενες στις υπάρχουσες 11.000 θέσεις (αντιστοιχούν στο 60% των εργαζομένων του κλάδου).

Συνολικά ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η συνολική επίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση, άμεσα και έμμεσα, φθάνει τις 53.000 θέσεις εργασίας. Ύψους τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ είναι η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας – επιπλέον για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε ελληνικό φάρμακο το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ.

Η ιστορική εταιρία που οδηγεί την ανάπτυξη

Μία ελληνική εταιρεία, με πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στον ελληνικό κλάδο φαρμάκου, η DEMO, αφήνει έντονο το αποτύπωμά της σε αυτή την εξαιρετικά παραγωγική εποχή για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για την εταιρία που αποτελεί σταθερά τον μεγαλύτερο προμηθευτή των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, βάσει αριθμού τεμαχίων, ενώ εξάγει πάνω από 80% του όγκου παραγωγής της σε 86 χώρες.

Photo: DEMO

Υλοποιώντας μεγάλες και στοχευμένες επενδύσεις η φαρμακοβιομηχανία DEMO οικοδομεί τη νέα δεκαετία της σε τέσσερις άξονες:

– Στην παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης (Τρίπολη Αρκαδίας και Κρυονέρι Αττικής).

– Στην παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης (Τρίπολη). Ειδικά στην Τρίπολη οι υπό κατασκευή παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και τελικών φαρμάκων θα μειώνουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν και θα εμπλουτίσουν το φαρμακευτικό απόθεμα στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές μπορούν να καλύψουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν.

– Στην Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων χημικής προέλευσης (Θεσσαλονίκη αλλά και Κρυονέρι). Ειδικά σε ό,τι αφορά το ερευνητικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται για μια απόφαση σταθμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας που παράλληλα αξιοποιεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας. Στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Στο Κέντρο υπάρχει Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), το μοναδικό NMR σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα.

– Στη Βιοτεχνολογία, με την Έρευνα και Ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης (Άγιος Στέφανος Αττικής). Η DEMO δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα με το Ερευνητικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο.

Photo: DEMO

Μόνο το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η DEMO θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισ. ευρώ (μελέτη ΙΟΒΕ) και θα δημιουργήσει άλλες 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας.

Η πρωτιά της DEMO στην παραγωγή πρώτων υλών

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύσσονται και παράγονται πρώτες ύλες. Και η DEMO είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρία στη χώρα που μπαίνει δυναμικά στο πεδίο της ανάπτυξης και παραγωγής πρώτων υλών, που αποτελεί πλέον στοίχημα και ζητούμενο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό τον στόχο κατακτά με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αναπτύσσονται πρώτες ύλες φαρμάκων, τουλάχιστον πέντε δραστικές ουσίες ετησίως.
Η τεχνογνωσία αυτή που αναπτύσσεται, θα μεταφέρεται μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού στα νέα εργοστάσια της DEMO στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων.

Photo: DEMO

Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάρκεια ώστε να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου. Η δυνατότητα ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων, ενισχύει στρατηγικά τη θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. H δε καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου, συμβάλει στην απεξάρτηση, τόσο της DEMO, όσο και της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας.