Πολλαπλασιάζονται οι λοιμώξεις γαστρεντερίτιδας από σαλμονέλα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Η νόσηση πολλών ατόμων στη Μαγνησία απασχόλησε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα νερού βρέθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας και ελήφθησαν μέτρα για τον καθαρισμό του δικτύου. Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στις ΗΠΑ, το ίδιο παθογόνο ευθύνεται για πολλαπλές λοιμώξεις, εξαιτίας κατανάλωσης αγγουριών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν λάβει αναφορές για 162 άτομα που νόσησαν από σαλμονέλα στην Ουάσινγκτον καθώς και 25 Πολιτείες. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, ωστόσο 54 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι παρτίδες αγγουριών μπορεί να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, με αποτέλεσμα να μολύνονται οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα CDC, oι δοκιμές εντόπισαν σαλμονέλα σε δείγμα αγγουριού, αλλά διεξάγονται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που προκαλεί την ασθένεια των ανθρώπων.

Η εταιρεία Fresh Start Produce Sales Inc. ανακάλεσε ολόκληρα αγγούρια που καλλιεργούνται στη Φλόριντα. Τα ανακληθέντα αγγούρια δεν πρέπει πλέον να βρίσκονται στα καταστήματα.

Τα CDC συμβουλεύουν τους Αμερικανούς να μην τρώνε αγγούρια που έχουν ανακληθεί και κανονικά δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. «Εάν αγοράσατε πρόσφατα αγγούρια και τα έχετε στο σπίτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κατάστημα από το οποίο τα αγοράσατε για να διαπιστώσετε εάν αποτελούν μέρος της ανάκλησης. Εάν δεν μπορείτε να το διαπιστώσετε, μην τα φάτε. Πλύνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αγγίξει τα ανακληθέντα αγγούρια χρησιμοποιώντας ζεστό σαπουνόνερο ή πλυντήριο πιάτων», σημειώνει η υγειονομική αρχή σε ενημέρωσή της.

Συμπτώματα σαλμονέλας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από σαλμονέλα παρουσιάζουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την κατάποση του μικροβίου.

Σύμφωνα με τα CDC, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από 4 έως 7 ημέρες. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες 65 ετών και άνω και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές ασθένειες που απαιτούν ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία.

Διαβάστε επίσης:

Λιστερίωση, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο: Μαθαίνουμε για τα τροφιμογενή νοσήματα – Χρήσιμα tips προστασίας

Σαλμονέλα: Νέο τεστ την ανιχνεύει σε λιγότερο από μία ώρα

Σαλμονέλα – Μόλυνση: Πόσο επικίνδυνο είναι το βαζάκι με τα μπαχαρικά