O Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. μέσω της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 06 Ιουνίου 2024, στην οποία ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ορίστηκε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας για τη συνδιαμόρφωση Εθνικού σχεδίου δράσης για τη νόσο Πάρκινσον, το οποίο θα προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, των φροντιστών τους και των εν δυνάμει ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε πάντα πλάι στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, δεσμεύτηκα ότι η πρωτοπόρος διαχείριση των ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον που γίνεται ήδη πράξη σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα έρθει το συντομότερο δυνατόν και στη χώρα μας. Θα συνεργαστούμε άμεσα με το σύλλογο ώστε να καταρτίσουμε ένα Εθνικό σχέδιο δράσης για τη νόσο Πάρκινσον».

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Φωτεινή Σκόνδρα δήλωσε:
«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις ζωές αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται ήδη αλλά και να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για όσους πρόκειται να δοκιμαστούν στο μέλλον. Το ηχηρό μας μήνυμα : “Η νόσος Πάρκινσον δεν είναι μια κοινή νόσος αλλά απειλή για τη δημόσια υγεία’’, συνοδεύει τις προτάσεις μας για την Εθνική Στρατηγική. Όλοι εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα ζητήματα που μας αφορούν με έναν και μόνο στόχο: Από αόρατοι να γίνουμε επιτέλους ορατοί».

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή, που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία ή την απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον εγκέφαλο και συνεπώς την έλλειψη ντοπαμίνης. Αποτελεί μια ιδιοπαθή νόσο του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κινητικές και μη κινητικές εκδηλώσεις. Η νόσος έχει περιγράφει ήδη από το 1817 από τον James Parkinson και έχει συνδεθεί με σημαντική ανικανότητα υλοποίησης καθημερινών ενεργειών και δυσκολία της κίνησης, κατά συνέπεια έχει συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα ζωής, εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2040, η νόσος Πάρκινσον θα έχει ξεπεράσει σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο.

Στην Ελλάδα, βάσει πρόσφατων μελετών υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άτομα ζουν με τη νόσο Πάρκινσον. Η ηλικία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, παρόλο που το 10% των ατόμων που νοσούν κατά προσέγγιση, είναι κάτω από 45 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι το οικογενειακό ιστορικό για νόσο του Πάρκινσον, η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.