Στον εργαστηριακό έλεγχο των περιστατικών γαστρεντερίτιδας αλλά και των τροφίμων που προσφέρθηκαν αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ τον «ένοχο» για τα δεκάδες κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε καλεσμένους γαμήλιας δεξίωσης στην Παιανία την περασμένη Κυριακή. 

Το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε για το συμβάν και έχει δρομολογήσει αναλυτική επιδημιολογική μελέτη.

Ειδικότερα, και όπως έγινε γνωστό από τον ΕΟΔΥ, στη διάρκεια γαμήλιας δεξίωσης σε κτήμα στην Παιανία την 1η Ιουνίου περισσότερα από 50 άτομα εκδήλωσαν γαστρεντερίτιδα, με 11 εξ αυτών να αναζητούν εσπευσμένα περίθαλψη σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Στη δεξίωση συμμετείχαν κατά αναφορά 254 άτομα και προσφέρθηκε μενού τροφίμων, των οποίων η παρασκευή και η διάθεση είχε γίνει κατά αναφορά από εταιρία catering.

Σύμφωνα με τα δελτία συρροής και καταγραφής ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που στάλθηκαν από τα νοσοκομεία, 11 άτομα προσήλθαν στις συγκεκριμένες υγειονομικές δομές και νοσηλεύτηκαν. Τρία (3) άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται και αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, τα κύρια συμπτώματα ήταν έμετοι και διάρροιες και άρχισαν να εμφανίζονται περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα (ώρα γεύματος 23:00). Κατά την επικοινωνία με τους με συμμετέχοντες στη δεξίωση αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 50 περίπου κρούσματα συνολικά, χωρίς να γίνεται αναφορά για επιπλέον ασθενείς που να προσήλθαν σε υγειονομικές δομές.

«Ενημερώθηκαν άμεσα το Τμήμα Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Ανατολικής Αττικής και ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, η  Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής καθώς και ο ΕΦΕΤ. Άμεσα, κλιμάκια των ΤΥΕΠΥ από την ΠΕ Ανατολικής Αττικής και την ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών επισκέφθηκαν το κτήμα και το χώρο του catering αντίστοιχα. Στην επιτόπια διερεύνηση της εν λόγω επιχείρησης συμμετείχε, επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δυτικού Τομέα, η οποία κατά τον έλεγχο κατέσχεσε αρκετά είδη τροφίμων (κρέατα, λαχανικά κ.ά.). Παράλληλα, έχουν ληφθεί 10 δείγματα τροφίμων από το προσφερόμενο μενού (περισσεύματα τροφίμων), τα οποία στάλθηκαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο» παραθέτει το πλέγμα των ενεργειών του ο ΕΟΔΥ, καταλήγοντας ότι η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.