Στην κορύφωσή του είναι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το «κύμα» κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία, που οφείλεται σε μόλυνση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης, με το μικρόβιο της σαλμονέλας να είναι προς το παρόν ο βασικός «ένοχος».

Το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχουν λάβει δείγματα νερού από αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου ύδρευσης, καθώς και δείγματα από γεωτρήσεις και τη δεξαμενή. Τα δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας και τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Ειδικότερα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Έως και χθες το βράδυ, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Επίσης, έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μόλυνση του δικτύου ύδρευσης από το μικρόβιο της σαλμονέλλας μέσω κοπράνων ανθρώπων ή/και ζώων δεν είναι δυστυχώς κάτι σπάνιο, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Έτσι το μικρόβιο μεταδίδεται μέσω του πόσιμου νερού στους ανθρώπους προκαλώντας γαστρεντερίτιδα αλλά και άλλες σοβαρές λοιμώξεις. Πρόκειται για το γνωστό παθογόνο που ευθύνεται για τη σαλμονέλλωση που μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο μέσω των τροφίμων αλλά και του πόσιμου νερού. «Στην Μαγνησία έχουμε προφανώς να κάνουμε με υδατογενή μετάδοση της σαλμονέλλωσης, όπως δείχνουν τα εργαστηριακά ευρήματα αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς τα περιστατικά είναι περισσότερο διάσπαρτα στο χρόνο και από διαφορετικές περιοχές του δικτύου ύδρευσης. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μην καταναλώνεται το νερό από τους κατοίκους και να τηρούνται με σχολαστικότητα τα μέτρα ατομικής υγιεινής, ώστε να αποφευχθεί η δευτερογενής μετάδοσης της νόσου».

Τουλάχιστον 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Στην έξαρση της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν προσέλθει (έως και χθες, 3/6) στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του διαστήματος 25 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δύο έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των περιοχών Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος μιας 91χρονης δε σχετίζεται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με την έξαρση περιστατικών γαστρεντερίτιδας στις περιοχές αυτές.

Το ερώτημα που διατυπώνεται τα τελευταία 24ωρα είναι εάν η μόλυνση του νερού έχει σχέση με την περυσινή κακοκαιρία Daniel και την επακόλουθη καταστροφή. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν ότι δε σχετίζεται, καθώς πρόκειται για μια ξαφνική έξαρση σε δύο συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα, ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του το Σαββατοκύριακο ήταν κατηγορηματικός ότι η έξαρση είναι άσχετη με την κακοκαιρία Daniel.

Όπως φαίνεται, το φαινόμενο βρίσκεται στην κορύφωσή του, καθώς έχει σταματήσει η έκθεση στο νερό από τις 31 Μαΐου. Επομένως, οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Η διερεύνηση των αιτιών μόλυνσης του νερού είναι σε εξέλιξη. Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά. Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Φαγητό: Πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε – Χρήσιμα tips

Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξαναμαγειρεμένο λάδι