*Γράφει ο Στράτος Λούβαρης

Ανησυχία επικρατεί στην Μαγνησία μετά από τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στις περιοχές Ριζόμυλο και στο Στεφανοβίκειο, με τις υγειονομικές Αρχές να εξετάζουν σοβαρά αν αυτά προέρχονται από το νερό του δικτύου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Στεφανοβικείου, Μανώλη Ντάγκαλο, μόνο στον Ριζόμυλο υπήρξαν 30 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, ενώ κρούσματα γαστρεντερίτιδας εμφανίστηκαν και στο Στεφανοβίκειο, με κάποιους κατοίκους να μεταβαίνουν στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥΧρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί ότι οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται ακόμα στην αρχή της διερεύνησης του περιστατικού για το αν πράγματι ευθύνεται το νερό του δικτύου για τα κρούσματα σαλμονέλας, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που υποστηρίζουν αυτό το ενδεχόμενο και για αυτόν τον λόγο από εχθές, Παρασκευή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας, δόθηκε εντολή στους κατοίκους των περιοχών να μη χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό.

«Τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση αναμένεται να τα έχουμε από τη Δευτέρα και μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό αλλά εμφιαλωμένο. Δε θα πρέπει να το χρησιμοποιούν ούτε στο ντουζ, ούτε για μαγείρεμα κλπ, παρά μόνο στην τουαλέτα», σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επαναλαμβάνοντας ότι καλύτερη εικόνα θα υπάρξει από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ο Δήμος έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και παράλληλα κάνουμε μια καλή διερεύνηση στο δίκτυο ύδρευσης. Διερεύνηση γίνεται και στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν προκειμένου να βεβαιωθούμε αν είναι από το νερό ή όχι. Μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και μόλις εξασφαλίσουμε ότι το νερό είναι πόσιμο θα το δώσουμε πίσω στους πολίτες», προσθέτει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν κι άλλα κρούσματα σαλμονέλας, σε περίπτωση που η μόλυνση είναι τελικά από το νερό του δικτύου που καταναλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο καθηγητής εξηγεί ότι ο χρόνος επώασης είναι 12 με 72 ώρες, εκτός αν υπάρχει κι άλλο παθογόνο κάτι το οποίο δε διαφαίνεται για την ώρα.

«Μέχρι τη Δευτέρα να μη πίνουμε πόσιμο νερό και όσοι έχουν συμπτώματα σαλμονέλας θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», υπογραμμίζει.

Ανακοίνωση ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου, «μετά από ενημέρωση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΜΣ, και μετά την απογευματινή ενημέρωση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλεται στο νερό του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου συστήνει την μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται τα κάτωθι:

«Να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κπλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του»

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΑΒ: Άσκηση Πρώτων Βοηθειών σε τροχαίο με λεωφορείο – Χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία καινοτόμο σύστημα διαλογής ασθενών

Επίδομα λουτροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ – Ποιοι το δικαιούνται

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά