Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος επισκέπτονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά φαίνεται ότι οι πιο συχνοί επισκέπτες είναι άνθρωποι λίγο νεότερο από 50 ετών που επιθυμούν να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους και για το λόγο αυτό ζητούν τη συνδρομή των ειδικών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σεε επιστημονική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου φιλοξενείται το ομώνυμο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, και  τονίστηκε η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι 50χρονοι συνήθως αναζητούν βοήθεια στα Ιατρεία Διακοπής, ερχόμενοι μόνοι τους και πριν βιώσουν τις επιπτώσεις της καπνιστικής συνήθειας στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 80% των καπνιστών θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και το 40% αυτών το έχουν προσπαθήσει, χωρίς ιατρική βοήθεια.

Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στην απεξάρτηση του καπνιστή από τη νικοτίνη, τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο σωματικό σκέλος σύμφωνα με την κυρία Παρασκευή Κατσαούνου αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στον Ευαγγελισμό. Τα κέντρα διακοπής διαθέτουν στους καπνιστές, αναλόγως το προφίλ τους, φαρμακευτικές ουσίες με στόχο τη διακοπή της σωματικής εξάρτησης από τη νικοτίνη του τσιγάρου, ενώ η φαρέτρα των γιατρών διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες ουσίες που σκοπό έχουν να κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία υπό την εποπτεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%), όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Επιπλέον, ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, όπως στους εμφραγματίες (14 %).

Τα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχούς διακοπής της καπνιστικής συνήθειας με τα ιατρεία του ΕΚΠΑ (Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Ευαγγελισμό και το Ευγενίδειο) να έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν έως 64%.

Διαβάστε επίσης

Θεριακλήδες 4 στους 10 Έλληνες – Πώς κόβουν το κάπνισμα – Η μαρτυρία της Σίας Κοσιώνη

Μείωση καπνιστών: Προτεραιότητα η στήριξη των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος