Αγωνία για επαρκή στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ επικρατεί για ακόμη μία χρονιά, ενόψει της υψηλής κίνησης στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι προσλήψεις που προκηρύσσονται καταλήγουν σε αρκετές περιπτώσεις άγονες, λόγω χαμηλών μισθών και δυσκολίας εύρεσης καταλυμάτων σε περιοχές εκτός τόπου κατοικίας των διασωστών.
Όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, σε μέρη της χώρας όπου δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ, αναμένεται να αξιοποιηθούν μικτά πληρώματα, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ, για πρώτη φορά απόφοιτοι του ΙΕΚ μπορούν να κάνουν αμισθί την πρακτική τους ως πλήρωμα ασθενοφόρου.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή. «Σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεωρητικό σκέλος των σπουδών του. Εάν ο ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β΄κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου», αναφέρεται συγκεκριμένα στην τροπολογία.
Οι σπουδαστές θα συμμετέχουν στα πληρώματα ασθενοφόρων στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, δηλαδή δεν θα πληρώνονται. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, σπουδαστές στελεχώνουν και σήμερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ως επικουρικοί εργαζόμενοι τοποθετούνται σπουδαστές που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους. Επομένως, η νέα ρύθμιση κρίνεται από στελέχη του ΕΚΑΒ ως πολύ σημαντική, καθώς εκτιμούν ότι οι απόφοιτοι έχουν και τις γνώσεις και τις δεξιότητες να βρίσκονται μέσα στα ασθενοφόρα.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των διασωστών να δουλέψουν στο ΕΚΑΒ. Ο λόγος έχει να κάνει κατά βάση με τις αποδοχές, που διαμορφώνονται περί τα 800 ευρώ το μήνα. Έτσι, ενώ προκηρύσσονται θέσεις, δεν υπάρχουν πολλές αιτήσεις. Ειδικά στα νησιά το ενδιαφέρον είναι απειροελάχιστο, με τους διασώστες, όπως άλλωστε και τους γιατρούς, να έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά για να ενοικιάσουν σπίτι.
Η πρόσφατη είδηση ότι στη Σκιάθο οι γιατροί του Κέντρου Υγείας καλούνται να πληρώσουν για διαμονή 2.500 ευρώ το μήνα έκανε το γύρο του διαδικτύου. Όπως περιγράφεται από διασώστες δεν απέχει από την πραγματικότητα, η οποία σε ό,τι αφορά στα ενοίκια είναι σκληρή.
Πρόκειται για ένα… έργο στο οποίο κάτοικοι και επισκέπτες νησιών και απομακρυσμένων περιοχών είναι θεατές κάθε καλοκαίρι. Πέρυσι τους καλοκαιρινούς μήνες, η ενίσχυση της δυναμικής των ασθενοφόρων επιτεύχθηκε με μια ενδιάμεση λύση, την τοποθέτηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως οδηγούς ασθενοφόρου. Ο στόχος του μέτρου – το οποίο θα αξιοποιηθεί και εφέτος σύμφωνα με πληροφορίες – είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας περισσότερων οχημάτων στα νησιά, καθώς και επαρκούς κάλυψης όλο το 24ωρο.
Κρήτη – Σεισμός: ΕΚΑΒ σε πλήρη ετοιμότητα με την επιχειρησιακή άσκηση «Μίνωας 2024»
ΕΚΑΒ – Μικτά πληρώματα: Αυξήθηκαν κατά 30% οι βάρδιες των ασθενοφόρων