* Γράφει η Όλγα Τζέτζη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος και Εκπρόσωπος Ένωσης στο ECPCP (European Confederation of Primary Care Paediatricians)
Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς εμβόλια; Γνωρίζουμε άραγε μικροί και μεγάλοι ότι με την εξαίρεση του καθαρού νερού, καμία άλλη ανακάλυψη, ούτε καν τα αντιβιοτικά, δεν έχει επιφέρει τόσο σημαντική μείωση της θνητότητας όσο τα εμβόλια;
Διανύοντας την παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμών και αναγνωρίζοντας ως παιδίατροι τη δέσμευση μας στην προαγωγή της υγείας των παιδιών που φροντίζουμε και των οικογενειών τους, μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας με τους παρακάτω τρόπους:
- Επικοινωνούμε στους γονείς με διαφάνεια και ξεκάθαρα μηνύματα την αναγκαιότητα τήρησης του Εθνικού προγράμματος Εμβολιασμών. Εξηγούμε με τρόπο απλό (και ανάλογα με την ηλικία) πως δρουν τα εμβόλια, από ποια νοσήματα μας προστατεύουν και διαλύουμε τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό, όπως α) τα εμβόλια περιέχουν βλαπτικά συστατικά που ευθύνονται για νέες αρρώστιες, β) πρέπει να αναβάλουμε τον εμβολιασμό όταν το παιδί έχει μια πολύ ήπια λοίμωξη, αναρρώνει από κάποια ασθένεια, παίρνει αντιβιοτικό ή έχει κάποια μη ειδική αλλεργία, γ) τα πολλά εμβόλια που γίνονται υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δ), υπάρχει συσχέτιση εμβολίου MMR και αυτισμού.
- Ακούμε προσεκτικά τους δισταγμούς των γονιών σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, εξηγούμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (φυσικά κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικό) και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ήπιες όπως πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης και ελαφρύς πυρετός .
- Υπενθυμίζουμε όχι μόνο την ατομική προστασία – μέσω του εμβολιασμού- έναντι των νοσημάτων για τα οποία εμβολιαζόμαστε αλλά και την έμμεση προστασία μικρών και μεγάλων γύρω μας που για κάποιους λόγους (πχ ανοσοκαταστολή, λήψη καποιων φαρμάκων) δεν μπορούν να εμβολιαστούν με συγκεκριμένα εμβόλια (αυτά από ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς όπως MMR και ανεμευλογιάς). Ο εμβολιασμός αποτελεί επομένως μια πράξη αγάπης και γενναιότητας.
- Για να είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο και να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας έναντι μιας συγκεκριμένης νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (π.χ. για την ιλαρά απαιτείται κάλυψη με το εμβόλιο MMR τουλάχιστον 95% του πληθυσμού στόχου για να επέλθει φραγμός). Η πρόσφατη εμπειρία της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς σε ανεπαρκώς εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους πληθυσμούς, καταδεικνύουν την ανάγκη της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
- Ακούμε με προσοχή τους φόβους των γονιών και των εφήβων που εμφανίζουν διστακτικότητα για τα εμβόλια και προσπαθούμε με τις αρχές της τεκμηριωμένης ιατρικής να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους.
- Επιδεικνύουμε ως επαγγελματίες υγείας ενσυναίσθηση κατανοώντας την «εμβολιαστική κόπωση», απότοκο της πανδημίας και προσπαθούμε να εμποδίσουμε τη ροή λανθασμένων πληροφοριών που αφορούν στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κυρίως στην αναγκαιότητα της τήρησης του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.
- Οφείλουμε να παρέχουμε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο τόσο στους γονείς όσο και στην παιδιατρική κοινότητα.
- Στην επικοινωνία μας με τους γονείς τονίζουμε την προστασία και την ασφάλεια των εμβολίων έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών .
- Η γνώση και οι δεξιότητες επικοινωνίας της παιδιατρικής κοινότητας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του τείχους ανοσίας του παιδιατρικού αλλά και του ενήλικου πληθυσμού.
Γιατί αυξάνεται η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια
Κοκκύτης – Ιλαρά: Χιλιάδες κρούσματα στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο τα παιδιά
Το πολλαπλασιαστικό όφελος του εμβολιασμού – Πώς θωρακίζεται η δημόσια υγεία