Χιλιάδες Ευρωπαίοι προσβάλλονται από εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα τσιμπουριών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Στη νεότερη έκθεσή του, που αφορά στοιχεία για το έτος 2021, το ECDC αναφέρει 3.027 περιστατικά εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εκ των οποίων τα 2.949 (97,4%) επιβεβαιώθηκαν.
Το ποσοστό καταγραφών στην ΕΕ/ΕΟΧ για το 2021 ήταν 0,71 ανά 100.000 κατοίκους και είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2020. Τα κρούσματα αναφέρθηκαν συχνότερα μεταξύ ανδρών (αναλογία ανδρών προς γυναίκες: 1,5:1) και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών.
Όπως φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ, η εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια παρουσιάζει… εποχικότητα. Για το 2021, το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εμφανίστηκε μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου στην ΕΕ/ΕΟΧ, με τον Ιούλιο να είναι ο μήνας με τον υψηλότερο αριθμό αναφερόμενων κρουσμάτων (717 περιστατικά).
Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν τέσσερα περιστατικά το 2021, έως και τα μέσα Ιουνίου. Από το 2014, εξ άλλου, έχουν καταγραφεί συνολικά έξι περιστατικά στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα (ένα το 2014, ένα το 2015 και τέσσερα το 2021). Όλα αφορούσαν κτηνοτρόφους-βοσκούς και αναφέρθηκαν σε αγροτικές/ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μεταδίδεται και με την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα (π.χ. αγελάδες, αιγοπρόβατα).
Τα τσιμπούρια μολύνονται κυρίως από μικρά τρωκτικά και εντομοφάγα ζώα. Στη συνέχεια, μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους που θα τσιμπήσουν.
Στα περίπου δύο τρίτα των περιπτώσεων, η λοίμωξη που προκαλεί το τσίμπημα είναι ασυμπτωματική. Οι υπόλοιποι ασθενείς εκδηλώνουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από το τσίμπημα συμπτώματα, όπως:
- Πυρετό
- Κούραση
- Πονοκέφαλο
- Πόνους στο σώμα
- Ναυτία
Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, και να ξαναπαρουσιασθούν μετά πιο έντονα, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Κουνούπια – Μεταδοτικές νόσοι: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στον Σχινιά
Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας
Στο νοσοκομείο από ένα τσιμπούρι – Οι καλύψεις για τα απρόοπτα της εξοχής