Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη των επιζώντων από καρκίνο στις συμβάσεις ζωής που συνδέονται με κάθε είδους δάνειο παρουσιάστηκε την Δευτέρα από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Η κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα χρησιμοποιούν το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση, μετά την παρέλευση 10 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας και την πλήρη ίασή του από την ασθένεια. Το διάστημα αυτό μειώνεται στα 5 χρόνια, σε περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε πριν από την ενηλικίωση. Στον πυρήνα του πρόκειται για δικαίωμα μη διαφοροποίησης ενός πρώην καρκινοπαθούς σε σχέση με κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου, απαλλαγμένου από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οικοδεσπότης και πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου(ΕΛΛΟΚ), κ. Γιώργος Καπετανάκης και η πρόεδρος της ΑΜΚΕ WinCancer, κυρία Πίστη Κρυσταλλίδου. Όλοι στις τοποθετήσεις τους έκαναν λόγο για μια ιστορική ημέρα που δίνει το δικαίωμα στην ελπίδα και στον αγώνα για την ζωή.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά πρωτίστως για την ανθρωπιά. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η προσπάθεια πως κάτι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για το δικαίωμα στη λήθη, να μην υπάρχουν διακρίσεις για τους επιζώντες από τον καρκίνο. Το ζήτημα εξαρχής για την πολιτεία ήταν συνειδησιακό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 20 εκατ. συμπολίτες μας που κατάφεραν με αγώνα σε κάθε επίπεδο να αναδειχτούν νικητές απέναντι στον καρκίνο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετά την μάχη της ασθένειας, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τον αγώνα για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους». Κατέληξε λέγοντας «πως από εδώ και πέρα υπό προϋποθέσεις το ιστορικό καρκίνου δεν θα λαμβάνεται υπόψιν κατά την αξιολόγηση του αιτήματος ασφάλισης. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ασφαλιστικές αλλά και τις τράπεζες, και αναμφισβήτητα είναι ένα βήμα προς το μέλλον».
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε «πως το δικαίωμα στη λήθη αντανακλά την επιστημονική τεκμηριωμένη τάση του προσδόκιμου των επιζώντων από καρκίνο να συγκλίνει με το προσδόκιμο του γενικά υγιούς πληθυσμού». Στην τοποθέτηση του ανέφερε πως όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες συνεργάστηκαν για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική φόρμουλα, δεχόμενοι και τις απόψεις της ΕΛΛΟΚ για την διαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά σε κάθε είδους δάνειο μέχρι 300.000 ευρώ. Συμπλήρωσε «πως το δικαίωμα στη λήθη θα επέρχεται 10 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση και τη θεραπεία χωρίς να εμφανισθεί ξανά και για τον παιδικό καρκίνο το δικαίωμα αυτό να ξεκινά μετά την 5ετία».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κ. Καπετανάκης ανέφερε πως η υπογραφή του κώδικα δεοντολογίας είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς «η Ελλάδα σήμερα γίνεται η ένατη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει εμπράκτως υπόψιν το δικαίωμα στη λήθη». Στόχος είναι η επανένταξη των ανθρώπων, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, με την προστιθέμενη αξία να είναι μεγάλη αλλά και με το μήνυμα πως τελικά υπάρχει φως.
Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ WinCancer εστίασε από την πλευρά της στα παιδιά που κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα της επιβίωσης αλλά και σε εκείνα που είναι στα μισά της διαδρομής ή στην αρχή, καταλήγοντας «πως πλέον υπάρχει ελπίδα για το μέλλον».
Ειδήσεις σήμερα:
Νέο νομοσχέδιο υγείας: Αντιδράσεις από ιδιώτες γιατρούς και υγειονομικούς – Πού διαφωνούν
Απίστευτη ταλαιπωρία για τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας στο «Γεννηματάς» – Τι καταγγέλλει