Σημαντικές είναι οι ανισότητες στην Υγεία και ειδικά για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος. Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 13 Απριλίου, έγινε μια πολύ σημαντική συζήτηση για τη σχέση του μορφωτικού επιπέδου και της πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, όπως επίσης και για το σημερινό προσδόκιμο ζωής.
«Το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτη που διεξάγει με τη φαρμακευτική εταιρεία MSD, αποκάλυψε δεδομένα που αφορούν στη διατροφή, την άσκηση, την παχυσαρκία, καθώς και την αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα λόγω κόστους. «Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, 30,1% από αυτούς έχει πρόβλημα στην πρόσβαση, σχεδόν οι μισοί λόγω κόστους ενώ 25% έχει πρόβλημα πρόσβασης στα φάρμακα, το ¼ από αυτούς λόγω κόστους», σημείωσε.
Η Agata Jakoncic, Managing Director της MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, σημείωσε ότι η πρόληψη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο επίπεδο συνολικής υγείας. «Ως εταιρεία χρέος μας είναι η έρευνα και η εξέλιξη των καλύτερων δυνατών προϊόντων που θα φτάνουν στον ασθενή που τα έχει ανάγκη. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση πρέπει επίσης να λειτουργούμε εκπαιδευτικά, για παράδειγμα σε θέματα όπως η ενημέρωση για τον καρκίνο ή το κάπνισμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Αυξημένο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο οι ασθένειες εμφανίζονται νωρίτερα
Η πρόοδος στον τομέα της φαρμακολογίας έχει αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να μας απαλλάξει από τις ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται πλέον πολύ νωρίτερα στη ζωή και σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά τονίστηκαν στο πλαίσιο άλλης συζήτησης που έγινε στο Φόρουμ των Δελφών.
«Τα τελευταία 70 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης έχει μεγαλώσει, κυρίως χάρη στα καλά φάρμακα που διαθέτουμε. Ωστόσο, το ψυχο-κοινωνικό στρες είναι παντού παρόν ξεκινώντας ήδη από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία, ενώ νωρίς στη ζωή ξεκινούν επίσης η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία», σημείωσε ο Γιώργος Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ.Οικονομικό Πανεπιστ
«Ένα τρίτο των παχύσαρκων και υπέρβαρων στην ηλικία των 50 ετών έχουν το πλήρες μεταβολικό σύνδρομο κι άλλο ένα τρίτο έχουν μερικό μεταβολικό σύνδρομο, ενώ η χρόνια ενεργοποίηση του συστήματος του στρες συνδυάζεται με την αύξηση της κορτιζόλης και των φλεγμονωδών κυτοκινών», επεσήμανε ο κ. Χρούσος. Τι σημαίνει αυτό; Ψυχοσωματικά, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά, μείωση λίμπιντο, κούραση, πόνος, αύξηση βάρους, φλεγμονές, ανοσοποιητική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, καρδιαγγειακή νόσος, άνοια, οστεοπενία, πρόωρη γήρανση, προδιάθεση για μολύνσεις και ανάπτυξη καρκίνου, μεταξύ άλλων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε περισσότερο και καλά; Ανατρέχοντας στον Ιπποκράτη, ο Καθηγητής Παιδιατρικής έδωσε τα εξής «κλειδιά»: διατροφή, άσκηση, ύπνος, κανονική συχνότητα ύπνου και γευμάτων, διαχείριση του στρες. «Εφαρμόζοντας από νωρίς αυτά τα απλά πράγματα, έχεις ένα ανθεκτικό ξεκίνημα για την ζωή», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Ωνάσειο: 40 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα σε 4 χρόνια – Αναγκαία η κουλτούρα δωρεάς οργάνων
Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί ξέφυγε το clawback – Τα μέτρα της κυβέρνησης
Άδωνις Γεωργιάδης προς φαρμακευτικές εταιρείες: Η Ελλάδα μπορεί να είναι χώρα για επενδύσεις