Ο Steve Gotts, ένας 63χρονος από την αγγλική κομητεία του Μέρσεϊσαϊντ στη Βορειοδυτική Αγγλία, με διαγνωσμένο διαβήτη, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε μια καινοτόμα από στόματος θεραπεία κατά της διαβητικής αφμιβληστροειδοπάθειας, της συχνότερης επιπλοκής του διαβήτη.
Ο Gotts συμμετέχει με 23 ακόμα εθελοντές στην κλινική μελέτη φάσης 1β/2α για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της φαρμακοκινητικής της ουσίας danegaptide, μιας θεραπείας υπό μορφή δισκίων για τη μείωση των συμπτωμάτων του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας, πάθηση που προκαλείται από τη συλλογή υγρού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (ωχρά κηλίδα) και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
H χορήγηση του φαρμάκου έγινε στο Βασιλικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ.
Μια ασφαλής θεραπεία
Στοιχεία από περισσότερους των 500 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές, αποτελέσματα από τοξικολογικές εξετάσεις καθώς και από in vitro και in vivo δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει πως πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία με αποτελεσματική δράση έναντι της διαρροής υγρού και των ανευρυσμάτων των τριχοειδών αγγείων που ευθύνονται για την πάθηση.
Το danegaptide αποτελεί έναν τροποποιητή των χασμοσυνδέσμων (gap junctions), διακυτταρικών καναλιών μεταξύ γειτονικών κυττάρων που επιτρέπουν τη μεταφορά ιόντων, διαβιβαστών και μεταβολιτών. Στον αμφιβληστροειδή, όλα τα είδη κυττάρων συνδέονται μέσω χασμοσυνδέσμων, οι οποίοι εμπλέκονται στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη μεταφορά και κωδικοποίηση των οπτικών σημάτων υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.
Το danegaptide στοχεύει στη διόρθωση παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν στην αποσύνδεση μεταξύ κυττάρων, στον αποπτωτικό κυτταρικό θάνατο και στα ανευρύσματα των τριχοειδών, στα αρχικά στάδια του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι σήμερα αντιμετωπίζεται μόνο σε προχωρημένο στάδιο με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις ή λέιζερ.
«Να δω τα εγγόνια μου να μεγαλώνουν»
Ο Gotts διαγνώστηκε με διαβήτη σε ηλικία 33 ετών. Στα 63 του, ο φόβος ότι δεν θα μπορέσει να δει τα εγγόνια του να μεγαλώνουν αν χάσει την όρασή του, τον ώθησε να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή. «Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος ασθενής παγκοσμίως που δοκιμάζει αυτή τη θεραπεία, με την ελπίδα ότι θα σώσει όχι μόνο τη δική μου όραση, αλλά και άλλων ανθρώπων».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι σχεδόν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και δύο σχεδόν στους τρεις με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν σημάδια βλάβης στην ωχρά κηλίδα μέσα εντός εικοσαετίας από τη διάγνωση, ανέφερε εκπρόσωπος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) στο Λίβερπουλ.
Ο Δρ Phil Burgess, Επίτιμος Σύμβουλος Οφθαλμίατρος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λίβερπουλ, δήλωσε:
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που γίναμε η πρώτη ιατρική ομάδα στον κόσμο που θα χορηγήσει αυτή τη νέα θεραπεία για το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας και φέρνει αυτή τη μελέτη σε ασθενείς μας εδώ στο Λίβερπουλ και όχι μόνο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα μπορεί να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για τους ασθενείς, προσφέροντάς τους μια νέα, πιο ανεκτή θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις της ωχράς κηλίδας: Η θεραπευτική καινοτομία που δίνει τη λύση
Απώλεια όρασης: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Το τεστ που τα αποκαλύπτει
Διαβήτης: Η επιπλοκή που απειλεί την όραση – Πώς να προστατευτείτε