*Γράφει η δρ. Σοφία Τάνη, RN, MSc, PhD, Γενική Γραμματέας 1ου Περιφερειακού Τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Υπεύθυνη Γραφείου Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας & Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝΑ ΚΑΤ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Ε.Σ.Υ. και Γενική Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, όπως θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι «Invest in women: Accelerate progress» («Επενδύστε στις γυναίκες: επιταχύνετε την πρόοδο»), σε μία χρονική συγκυρία που έρχεται να μας υπενθυμίσει πως είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία και την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης του Wolrd Economic Forum, το 2023 για το χάσμα μεταξύ των φύλων (Global Gender Gap Report 2023), οι γυναίκες έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο σε όλους τους τομείς δράσης τους, όμως θα απαιτηθούν ακόμη πολλά χρόνια για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την πολιτική και οικονομική συμμετοχή τους, καθώς και την παροχή ευκαιριών.
Η ελληνική κοινωνία σαφώς δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στους επαγγελματίες υγείας και δη στους Νοσηλευτές, οι γυναίκες Νοσηλεύτριες ισορροπούν ταυτόχρονα ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη σε κυκλικό ωράριο), γεγονός που καθιστά δυσχερή τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα, καθώς οι ανάγκες της καθημερινότητας αποτελούν προτεραιότητά τους και λειτουργούν «εγκλωβιστικά» γι’ αυτές, αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάδειξή τους σε ιεραρχικές θέσεις ευθύνης συλλογικών οργάνων.
Αναφορικά με το επάγγελμά μας, το πολυπληθέστερο συλλογικό όργανο των Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών στη χώρα μας αποτελεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), που είναι το επαγγελματικό Επιμελητήριο – ρυθμιστικός φορέας των Νοσηλευτών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Ως Επιμελητήριο των Νοσηλευτών-νοσηλευτριών, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος προασπιζόμενη τους χιλιάδες άρτια εκπαιδευμένους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νοσηλευτές παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της, που είναι διττός: αφενός η προαγωγή και η ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι και αφετέρου η δυναμική κλαδική καταξίωση που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας, με κοινό γνώμονα την προάσπιση των επαγγελματικών μας συμφερόντων και τη βελτίωση των συνθηκών του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Οι γυναίκες Νοσηλεύτριες έχουν αποδείξει ακράδαντα ότι αποτελούν παραδείγματα ήθους, έμπνευσης, αλτρουισμού, καινοτομίας και κυρίως διαχείρισης πολλαπλών ρόλων και κρίσιμων καταστάσεων, παρά τις ανυπολόγιστες θυσίες τους και την επαγγελματική τους εξουθένωση. Αναλαμβάνουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας Υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρώντας με γνώμονα τις αξίες για προαγωγή της συνεχούς εξέλιξης. Και ίσως αυτό ακριβώς το σημείο αποτελεί και την πηγή «έμπνευσης» για ενασχόληση με τα κοινά του επαγγέλματος, ότι δηλαδή ο ανθρώπινος πόνος αποτελεί προτεραιότητα σ’ ένα σύστημα υγείας και η προσέγγισή του οφείλει να είναι ολιστική, σφαιρικά διεπιστημονική και ουσιαστική.
Η χάραξη κατεύθυνσης αναφορικά με την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας προϋποθέτει την ενίσχυση των Νοσηλευτών και δη των Νοσηλευτριών, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ως επένδυση στο μέλλον μας, με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο παροχή ουσιαστικών κινήτρων για το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά και συμμετοχή των γυναικών Νοσηλευτριών στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις πολιτικές υγείας και το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η ανάδειξη των Νοσηλευτριών που έγιναν πηγή έμπνευσης και άνοιξαν δρόμους, θα συνεχίζει ν’ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και γι’ άλλες γυναίκες Νοσηλεύτριες, ώστε να ενδυναμωθεί ο λόγος τους, η θέση τους και η κοινωνική τους συμμετοχή, προσφέροντας ελπίδα για αξιοπρεπή συνέχεια σε όλες τις πτυχές/εκφάνσεις της ζωής μας.
Διαβάστε ακόμη:
Κάπνισμα: Η «απελευθερωτική» συνήθεια που «σκλάβωσε» την υγεία των γυναικών
Μια γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους – ασθενής, μητέρα, φροντιστής, καλλιτέχνης – μιλά για τη ζωή της