Σημάδια γνωστικής εξασθένησης σε μεσήλικες γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) εντοπίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενδοκρινολογική διαταραχή που αφορά έως και μία στις δέκα (5-10%) γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι πολύ πιθανώς ένα προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικά προβλήματα μνήμης και σκέψης.
Γνωστικά τεστ
Ερευνητές από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ παρακολούθησαν για τριάντα χρόνια 907 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οπότε 66 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες γνωστικών ικανοτήτων αναφορικά με τη μνήμη, τις λεκτικές δεξιότητες, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τη διατήρηση προσοχής.
Μεταξύ αυτών, τη δοκιμασία Stroop, ένα τεστ προσοχής που ανιχνεύει την επιλεκτική συγκέντρωση σε μια πληροφορία με ταυτόχρονο αποκλεισμό άλλων ερεθισμάτων που πιθανώς παρεμβάλλουν (οι γυναίκες έπρεπε να δουν μια λίστα λέξεων με διαφορετικά χρώματα και να προσπαθήσουν να δηλώσουν το χρώμα της λέξης αντί να τη διαβάσουν) και το Digit Symbol Substitution Test (Δοκιμασία αντικατάστασης συμβόλου), μια δοκιμασία που απαιτεί από τον εξεταζόμενο να αντιστοιχίσει σύμβολα με αριθμούς σύμφωνα με τη σειρά που τους παρουσιάστηκαν.
Οι γυναίκες με την ενδοκρινολογική διαταραχή σημείωσαν κατά μέσο όρο 11% χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς τη διαταραχή και, συγκεκριμένα, στα τεστ μέτρησης της μνήμης, της προσοχής και των λεκτικών δεξιοτήτων. Για τα αποτελέσματα συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο.
Διαφορές στη λευκή ουσία
Μια μικρότερη ομάδα 300 γυναικών -25 εκ των οποίων είχαν ΣΠΩ- υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου στην ηλικία των 25 και 30 ετών, με στόχο τη μελέτη της σύνθεσης των μονοπατιών της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο μέσα από τις κινήσεις των μορίων νερού στον εγκεφαλικό ιστό.
Η λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία βρίσκεται στους βαθύτερους ιστούς του εγκεφάλου και περιέχει νευρικές ίνες – προεκτάσεις των νευρώνων, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επεξεργασία πληροφοριών και την ανταλλαγή σημάτων που εμπλέκονται στην ικανότητα εστίασης και μάθησης, επίλυσης προβλημάτων και διατήρησης της ισορροπίας κατά το περπάτημα.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι η εικόνα της λευκής ουσίας στις γυναίκες με ΣΠΩ δεν ήταν υγιής, κάτι που πιθανότατα υποδεικνύει πρώιμες ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου.
Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Heather Huddleston από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε:
«Ενώ [το PCOS] έχει συνδεθεί με μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα, γνωρίζουμε λιγότερα για το πώς αυτή η κατάσταση επιδρά στην υγεία του εγκεφάλου. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με τη διαταραχή έχουν ασθενέστερες δεξιότητες μνήμης και σκέψης και ανεπαίσθητες εγκεφαλικές αλλαγές στη μέση ηλικία. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ένα άτομο σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής, της επαγγελματικής επιτυχίας και της οικονομικής ασφάλειας»
Οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι το σύνδρομο προκαλεί γνωστική έκπτωση παρά εμφανίζει συσχετισμούς. Η Δρ Huddleston δήλωσε ότι χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, να προσδιοριστούν οι υπαίτιοι μηχανισμοί και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συστάσεις για την πρόληψη, όπως η ένταξη της καρδιαγγειακής άσκησης στην καθημερινότητα και η φροντίδα για βελτίωση της ψυχικής υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τι κινδύνους κρύβει – Η αντιμετώπιση
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Πολυκυστικές Ωοθήκες: Δεν είναι το ίδιο
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η λύση που σώζει τη γονιμότητα