H πλειονότητα των χωρών δεν φορολογούν το αλκοόλ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, προκειμένου να δώσουν κίνητρα στους πολίτες ανά τον κόσμο για πιο υγιεινές συμπεριφορές, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τουλάχιστον 108 χώρες φορολογούν κάποιο είδος ποτού με ζάχαρη, παγκοσμίως, ενώ τουλάχιστον 148 (χώρες) έχουν εφαρμόσει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, το κρασί απαλλάσσεται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τουλάχιστον 22 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη γηραιά ήπειρο.
«Η φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων δημιουργεί υγιέστερους πληθυσμούς. Έχει θετικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την κοινωνία – λιγότερες ασθένειες και έσοδα για τις κυβερνήσεις για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Στην περίπτωση του αλκοόλ, οι φόροι βοηθούν επίσης στην πρόληψη της βίας και των τραυματισμών από την οδική κυκλοφορία», δήλωσε ο Δρ Ρίντιγκερ Κρεχ, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο διεθνής οργανισμός επικαλέστηκε μελέτη του 2017, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των τιμών του αλκοόλ κατά 50% θα μπορούσε δυνητικά να αποτρέψει περισσότερους από 21 εκατομμύρια θανάτους και να αποφέρει σχεδόν 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μισό αιώνα.
Χώρες όπως η Λιθουανία, που αύξησαν τον φόρο για το αλκοόλ το 2017, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση, κατάφεραν να λιγοστέψουν τους θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Η Λιθουανία αύξησε τα φορολογικά έσοδα από το αλκοόλ από 234 εκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 323 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και είδε τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ να μειώνονται από 23,4 ανά 100.000 άτομα το 2016 σε 18,1 ανά 100.000 άτομα το 2018.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό και το Bloomberg Philanthropies, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες υποστήριξε την αύξηση των φόρων σε ανθυγιεινά προϊόντα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά.
Η δημοσίευση του εγχειριδίου φορολογίας αλκοόλ σήμερα ακολουθεί μια σειρά ήδη υπαρχόντων φορολογικών εγχειριδίων, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, του καπνού και της ζάχαρης.
Ο διεθνής οργανισμός κινητοποιείται σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που επικαλείται το Bloomberg.
H αύξηση των ειδικών φόρων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθoύν οι ανθυγιεινές συνήθεις αλλά και να δημιουργηθούν έσοδα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάθε χρόνο και περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους από ανθυγιεινή διατροφή.
Οι περισσότερες χώρες, όπως τόνισε ο διεθνής οργανισμός, δεν χρησιμοποιούν όπως θα έπρεπε τη φορολογία ως εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υψηλότεροι φόροι σε συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και να αποτρέψουν παράλληλα τραυματισμούς και μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.
Με το πέρασμα του χρόνου, τονίζει ο ΠΟΥ, τα αλκοολούχα ποτά έχουν γίνει πιο προσιτά – από οικονομικής πλευράς – στις περισσότερες χώρες.