Για χορήγηση φαρμάκων με κατασταλτική δράση στους ομήρους κατηγόρησε τη Χαμάς εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας της Κνεσέτ, ώστε να φαίνονται «ήρεμοι, χαρούμενοι και ευδιάθετοι» κατά την παράδοσή τους στην ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να μεταφερθούν έπειτα στο Ισραήλ, «μετά τη σωματική κακοποίηση, στέρηση και ψυχολογική τρομοκρατία που υπέστησαν για περισσότερες από 50 ημέρες στη Γάζα».
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των Times of Israel που έκανε την παραπάνω αποκάλυψη, η Δρ Hagar Mizrahi, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι επρόκειτο για σκευάσματα με τη δραστική ουσία κλοναζεπάμη (clonazepam), χωρίς όμως διευκρινίσεις για το αν η χορήγηση φαρμάκων επιβεβαιώθηκε από τοξικολογικές εξετάσεις στους απελευθερωμένους ομήρους σε ισραηλινά νοσοκομεία, από τις μαρτυρίες των ίδιων ή και τα δύο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι οικογένειες των ομήρων έθεσαν πρώτες το ζήτημα κατά τις συνομιλίες τους με την επιτροπή.
Φάρμακο κατά της επιληψίας
Η κλοναζεπάμη είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο από την οικογένεια των βενζοδιαζεπινών, μια κατηγορία φαρμάκων με αγχολυτικές, υπναγωγές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Χορηγείται για τη θεραπεία κρίσεων πανικού και σοβαρού άγχους, κυρίως έναντι επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας – διαφόρων επιληπτικών κρίσεων όπως μυοτονικών ή ατονικών κρίσεων, φωτοευαίσθητης επιληψίας κ.α.) λόγω της εξαιρετικά ισχυρής αντισπασμωδικής της δράσης. Επιπλέον, χορηγείται σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας αμφεταμίνης για να αντιστρέψει ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ενός νευροδιαβιβαστή του κεντρικού νευρικού συστήματος που αναστέλλει τις εγκεφαλικές ώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και περιορίζει έτσι την παραπάνω δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων DrugBank Online, η «πατέντα» κατοχυρώθηκε το 1960 και βγήκε στις αμερικανικές αγορές το 1975. Σήμερα υπάρχει και γενόσημο φάρμακο ενώ συνταγογραφείται διεθνώς -και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- κατά εκατομμύρια τον χρόνο. Όπως οι περισσότερες βενζοδιαζεπίνες, η κλοναζεπάμη έχει συνδεθεί με ψυχαγωγική χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών.
Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες
Πέρα από βασικές αντενδείξεις (σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια σοβαρή και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, υπνική άπνοια, βαριά μυασθένεια) το βρετανικό Υπουργείο Υγείας (NHS) επισημαίνει για την κλοναζεπάμη:
- εάν λαμβάνεται για επιληπτικές κρίσεις ή μυϊκούς σπασμούς, η δόση θα αυξηθεί σταδιακά και μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να δράσει πλήρως. Για τη διαταραχή πανικού και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα μέχρι να δράσει.
- η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια της κλοναζεπάμης είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ποδηλάτου ή αυτοκινήτου.
- υπάρχει κίνδυνος εθισμού (όχι αν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα -2 έως 4 εβδομάδες)
- πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με αλκοόλ.
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, κόπωση, ίλιγγος, ζάλη, μυϊκή υποτονία, και διαταραχή στη συνέργεια των κινήσεων, σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, θλίψη και ευερεθιστότητα. Σε παιδιά νηπιακής ηλικίας προκαλεί σιελόρροια. Έχι αντίδραση υπό μορφή επιθετικότητας και ευερεθιστότητας.