Έξι παρεμβάσεις, ένας στόχος: πρόληψη και έλεγχος των λοιμώξεων μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Σε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία που κυκλοφόρησαν σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις βασικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων στον ευαίσθητο αυτό πληθυσμό.

Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την απόκτηση ιών που μεταδίδονται με το αίμα, όπως η ηπατίτιδα B και C και ο HIV, αλλά και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και η φυματίωση. Ενώ για τα ΣΜΝ και τη φυματίωση, η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών δεν προκαλεί άμεσα τη μόλυνση, παράγοντες όπως οι συνθήκες διαβίωσης ή οι σεξουαλικές πρακτικές υψηλότερου κινδύνου θέτουν ορισμένα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Υπάρχουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα εργαλεία από ποτέ για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία των λοιμώξεων που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών», δήλωσε η Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC. «Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες συχνά παρεμποδίζεται από εμπόδια όπως το στίγμα, οι διακρίσεις ή οι νομικές ανησυχίες. Κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών, πολιτικών και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι σχεδιαστές δημόσιας υγείας θα πρέπει να εξετάζουν προσεγγίσεις που περιορίζουν και ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια και που προωθούν την προσβασιμότητα, την υιοθέτηση και την κάλυψη των υπηρεσιών μέσω της συνδυασμένης παροχής παρεμβάσεων», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του EMCDDA Alexis Goosdeel δήλωσε: «Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών και στα πρότυπα χρήσης ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Η ενέσιμη χρήση διεγερτικών ουσιών, συχνά σε συνδυασμό με οπιοειδή, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε επιδημίες μολυσματικών ασθενειών σε αρκετές πόλεις της ΕΕ. Αυτή η επικαιροποιημένη καθοδήγηση επαναλαμβάνει την ανάγκη να επεκτείνουν οι χώρες την κάλυψη μιας σειράς σωτήριων για τη ζωή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης και θεραπείας, οι οποίες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών».

Οι έξι βασικοί τομείς παρέμβασης και οι συστάσεις που προτείνονται κυμαίνονται από την παροχή αποστειρωμένου εξοπλισμού για ενέσεις, τον έλεγχο και τον εμβολιασμό έως τη θεραπεία των λοιμώξεων και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Είναι οι εξής:

Αποστειρωμένος εξοπλισμός για ενέσεις: Παροχή αποστειρωμένων βελονών και συριγγών και άλλου εξοπλισμού προετοιμασίας ναρκωτικών (κουζίνες, φίλτρα και νερό για ενέσεις), μεταξύ άλλων στις φυλακές και μέσω φαρμακείων.

Θεραπεία εξάρτησης από τα ναρκωτικά: Παροχή θεραπείας με οπιοειδείς αγωνιστές (OAT), μεταξύ άλλων στις φυλακές, για άτομα που είναι εξαρτημένα από οπιοειδή. Η ΟΑΤ θα πρέπει να προσφέρεται σε συνδυασμό με αποστειρωμένο εξοπλισμό για ενέσιμη χρήση και ενημέρωση, εκπαίδευση και συμβουλευτική.

Εμβολιασμός: Προσφέρονται εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α και Β, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και του τετάνου, καθώς και τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων για τα άτομα που ζουν με HIV και κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Τέστινγκ: Συστήνεται η συστηματική εθελοντική και εμπιστευτική εξέταση για μολυσματικές ασθένειες και η σύνδεση όλων των ατόμων που έχουν θετικό αποτέλεσμα με υπηρεσίες φροντίδας.

Θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων: Προσφορά θεραπείας λοιμωδών νοσημάτων σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, εξασφάλιση καλής συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών που απευθύνονται σε άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών και της φροντίδας λοιμωδών νοσημάτων.

Χώροι χρήσης ναρκωτικών: Παροχή εποπτευόμενων χώρων ενέσιμης χρήσης για τη μείωση της επικίνδυνης συμπεριφοράς μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, η οποία θα μπορούσε κατά συνέπεια να συμβάλλει στην πρόληψη της μετάδοσης του HCV και του HIV.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων – Ποιες κλινικές θα παίρνουν περισσότερα χρήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης στη Γάζα αρκεί να υπάρξει «πλήρης προστασία»