Από μισά κουτιά αντιβιώσεων μέχρι μισοτελειωμένες οδοντόκρεμες και άλλων ειδών φάρμακα, τα πράγματα που κρύβονται στα ντουλάπια του μπάνιου, αλλά και στο φαρμακείο του σπιτιού είναι στην πλειοψηφία τους… άχρηστα, αν όχι επικίνδυνα, σε περίπτωση που έχουν λήξει. Μέσα σε αυτή την πληθώρα προϊόντων, θα δυσκολευτείτε σίγουρα να βρείτε το φάρμακο ή το προϊόν που ψάχνετε όταν πραγματικά το χρειαστείτε.
Γι΄αυτό, φροντίστε να απαλλαγείτε από τα παρακάτω αντικείμενα που δε χρησιμεύουν πουθενά, αλλά πιάνουν πολύτιμο χώρο.
Δείγματα καλλυντικών
Εκείνο το αφρόλουτρο που είχε δώρο ένα περιοδικό που είχατε αγοράσει ή εκείνο το σαπούνι που είχατε πάρει μαζί από το ξενοδοχείο των διακοπών σας πριν από δύο χρόνια θα πρέπει σίγουρα να σταματήσουν να πιάνουν χώρο στο ντουλάπι. Καλύτερα λοιπόν να τα πετάξετε.
Προϊόντα που χρησιμοποιήσατε μία ή δύο φορές
Μερικές φορές πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να ξεφορτώνομαστε τα πράγματα που δεν έγιναν τελικά ποτέ μέρος της ρουτίνας μας, όσα χρήματα κι αν είχαμε ξοδέψει. Αυτό ισχύει τόσο για καλλυντικά, όπως κρέμες σώματος, αλλά και οδοντόκρεμες ή αλλά είδη προσωπικής υγιεινής.
Ληγμένα καλλυντικά
Πολλές φορές θα τύχει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο δερμοκαλλυντικό που έχει λήξει, όπως μια κρέμα σώματος, εφόσον δεν θυμόμαστε πότε ήταν και η πρώτη φορά που τη χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το πρώτο «καμπανάκι» για να την εναποθέσουμε στο καλάθι των αχρήστων είναι το αλλοιωμένο άρωμα ή κάποια αλλαγή στη σύνθεση. Γι’ αυτό, καλό είναι να συμβουλεύεστε τις οδηγίες της συσκευασίας στο πίσω μέρος της. Το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά, όπως μέικ απ ή σκιές ματιών, τα οποία έχετε χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές.
Ληγμένα φάρμακα
Αντίστοιχα με την απόρριψη των προϊόντων προσωπικής υγιεινής που έχουν λήξει, το ίδιο θα πρέπει να απαλλαγείτε κι από τα ληγμένα φάρμακα. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε είναι εάν έχουν λήξει έναν με δύο μήνες πριν. Σε κάθε άλλη περίπτωση, απομακρύνετέ τα από το ντουλάπι και φροντίστε να αγοράσετε καινούρια όταν τα χρειαστείτε.
Παρόλα αυτά, η βρετανική Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία συνιστά να μη φυλάτε τα φάρμακα στο μπάνιο, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού χωρίς μυρωδιές ή υδρατμούς, όπως το υπνοδωμάτιο, διότι το υγρό περιβάλλον του λουτρού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους και τη σύστασή τους.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι μετά την ημερομηνία λήξης
Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία