Συνολικά 25.270 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύφιλης αναφέρθηκαν το 2021 από 28 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το ECDC, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στη Μάλτα (32,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού), ακολουθούμενο από το Λουξεμβούργο (29,1), την Ιρλανδία (14,3), την Ισλανδία (13,6) και την Ισπανία (11,1). Αντίθετα, στις θέσεις με τις χαμηλότερες καταγραφές κρουσμάτων (κάτω από 3 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού) παρατηρήθηκαν στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, το Λιχτενστάιν, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.
Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Η μόλυνση μπορεί να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας με εκκρίσεις από έναν μολυσμένο σύντροφο, ενώ είναι πιθανό να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χάρη στην υψηλή ικανότητά της να μιμείται άλλες λοιμώξεις, η διάγνωσή της μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ενώ, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Πιο επιρρεπείς στη σύφιλη φαίνεται πως είναι οι άντρες, με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων συγκριτικά με τις γυναίκες (11,2/ 100 000 πληθυσμού, δηλαδή 17.845 περιπτώσεις έναντι 1,4/ 100 000, δηλαδή 2.033 περιπτώσεις γυναικών. Τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ανδρών παρατηρήθηκαν στην Κύπρο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, ενώ μεταξύ των γυναικών υψηλότερα ήταν τα ποσοστά σε Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία.
Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από τη σύφιλη, στην κορυφή βρίσκονται οι άνθρωποι 25–34 ετών και 45 ετών και άνω. Αυτές οι δύο ομάδες αντιπροσώπευαν το 32% και το 30% όλων των περιπτώσεων αντίστοιχα. Οι ενήλικες ηλικίας 35–44 ετών αντιπροσώπευαν το 26% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων, ενώ οι νέοι ηλικίας 15–24 ετών αντιπροσώπευαν το 12% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων.
Τα ποσοστά παρέμεναν υψηλότερα στους άνδρες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικά στους άνδρες ηλικίας 25-34 ετών, 35-44 ετών και 15-24 ετών. Σε ό,τι αφορά στον γυναικείο πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό παρουσίαζαν οι ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών, ακολουθούμενες από γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών. Το 77% των περιπτώσεων σύφιλης αφορά σε ομοφυλόφιλους άνδρες.
Μεταξύ 2012 και 2021 έχουν αναφερθεί περισσότερα από 230.000 κρούσματα σύφιλης στην ΕΕ/ΕΟΧ, με τις περιπτώσεις κρουσμάτων να παρουσιάζουν μια διαρκή αύξηση μέχρι το 2019, οπότε και σημειώθηκε κορύφωση κρουσμάτων σύφιλης. Μείωση παρατηρήθηκε το 2020, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στην πιθανή επίδραση της πανδημίας COVID-19.
Διάφοροι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εντατική μετάδοση της σύφιλης μεταξύ των MSM μεταξύ 2012 και 2019, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση μιας σεξουαλικής συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου (π.χ. ανώνυμες σεξουαλικές επαφές, σεξ χωρίς προφυλάξεις, ομαδικό σεξ ή συνδυαστική χρήση ναρκωτικών). Η χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογών για την εύρεση συντρόφων έχει επίσης συνδεθεί με κρούσματα σύφιλης μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2021, οι περιπτώσεις σύφιλης διαγνώστηκαν σε διαφορετικά στάδια μόλυνσης, αντανακλώντας πιθανώς διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη ή/και ευαισθητοποίηση για τη σύφιλη μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, του γενικού πληθυσμού και των πληθυσμών υψηλού κινδύνου. Το 2020, η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή για τη διαχείριση της σύφιλης ενημερώθηκε, για να περιλαμβάνει συστάσεις για το ποιες ομάδες ασθενών θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα για δοκιμές και για κλινική και εργαστηριακή διάγνωση. Δόθηκαν επίσης περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα θεραπευτικά σχήματα.
Διαβάστε ακόμη:
Τρία πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τα ΣΜΝ
ΣΜΝ: Πότε και πώς καλύπτονται από το ασφαλιστήριο υγείας
ΣΜΝ: Το χάπι που μειώνει τον κίνδυνο νόσησης – Λαμβάνεται μετά τη σεξουαλική επαφή