Αν και αποτιμά ως θετική την κίνηση του υπουργείου Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) να χορηγεί δωρεάν αντικαρκινικά φάρμακα, υπενθυμίζει ωστόσο ότι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο παραμένουν εκτός αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, ενώ εδώ και τρεις μήνες, έχει ληφθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης και δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη για την αποζημίωση της δαπάνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνον όσες ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες το κόστος της εξέτασης (ξεπερνά τις 3.500 ευρώ) υποβάλλονται σε αυτή, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι τελικά θα αποζημιωθεί η δαπάνη που πραγματοποίησαν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παραστατικά.

«Το Υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει ήδη τον Ιούλιο 2017 στην άμεση έκδοση ΚΥΑ και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συναντογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, ζήτησε από τις ασθενείς να κάνουν ιδιωτικά την εξέταση δηλαδή να καταβάλουν εξ ιδίων την αξία της, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ, και να καταθέσουν στη συνέχεια τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις γονιδιακές εξετάσεις BRACA1 και BRACA2. Παρά τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. Αριθμ. Γ2(δ)/οικ.61919 για την κοστολόγηση των ογκολογικών βιοδεικτών ΒRCA1 και ΒRCA2, μέχρι σήμερα καθυστερεί η έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής απόφασης προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την χορήγηση με μηδενική συμμετοχή φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, όπως ίσχυε και κατά το παρελθόν, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τους ογκολογικούς ασθενείς, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και άρνηση αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με την αποζημίωση των εξετάσεων ONCOTYPE DX και BRACA1 & BRACA2, για τις οποίες επίσης ζητούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της ΕΛΛΟΚ.

Τέλος, ασθενείς με καρκίνο αναμένουν την εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα σχετικά με τον κατάλογο των φαρμάκων που θα ενταχθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς κατά το παρελθόν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, έχει αποστείλει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως.