Ο αριθμός νέων μολύνσεων από τον ιό HIV και η θνησιμότητα που σχετίζεται με το AIDS μειώνονται στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Ωστόσο, ο στόχος τερματισμού της επιδημίας AIDS έως το 2030 φαίνεται πως είναι…άπιαστος.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μόνο το 83% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους, το 85% των ατόμων που γνωρίζουν την κατάστασή τους λαμβάνουν θεραπεία και το 93% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία έχουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Κεντρική Ασία δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το AIDS (UNAIDS) για το 2025 – 95% για καθένα από τα παραπάνω τρία ποσοστά.
Τα δεδομένα του ECDC δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ελέγχου και θεραπείας πρέπει να κλιμακωθούν και οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής και επέκτασης καινοτόμων παρεμβάσεων δοκιμών, όπως οι κοινοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες αυτοδιάγνωσης.
Ενώ τα παραδοσιακά τεστ που βασίζονται σε κλινικές παραμένουν κοινά, οι καινοτόμοι τρόποι, όπως οι δοκιμές στο σπίτι και οι δοκιμές που πραγματοποιούνται από μη επαγγελματίες φροντιστές, κερδίζουν έδαφος. Επιπλέον, η οικονομική προσιτότητα του τεστ HIV θα πρέπει να επανεξεταστεί για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα για όλους.
Το στίγμα
Το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν με HIV είναι επίσης ανησυχητικά, σύμφωνα με έρευνα του ECDC για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν είχε αποκαλύψει την κατάστασή τους στην οικογένεια ή τους φίλους, με πολλούς να φοβούνται επίσης τη διαφορετική μεταχείριση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
Τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της στοχευμένης εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και προσπαθειών παρέμβασης για την καταπολέμηση του στίγματος, ειδικά για τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν το φύλο, τις σεξουαλικές και εθνοτικές μειονότητες, τους κρατούμενους, τους ανθρώπους που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά και τους εργαζόμενους του σεξ.
«Οι νόμοι και οι πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές χώρες της περιοχής, εμποδίζοντας την πρόοδο, διαιωνίζοντας τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και επηρεάζοντας αρνητικά τις αντιδράσεις των χωρών στην επιδημία του HIV. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος λιγότερο από το 10% των χωρών να αναφέρουν νόμους που εισάγουν διακρίσεις», σημειώνει το ECDC.
Ειδήσεις σήμερα:
Θεσσαλία – Πλημμύρες: Εθελοντές γιατροί στα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας
Κορωνοϊός: Η Κομισιόν έδωσε «πράσινο φως» για το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19