Έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μέσα στο σύστημα υγείας θα δώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας πολιτικής για την Υγεία έχουν προγραμματιστεί 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Υγείας. Επίσης, το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) που θα εφαρμοστεί ως το τέλος του έτους θα ενισχύσει το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων στον νοσοκομειακό τομέα.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως πυλώνα στέρεου και αυτόνομου μέσα στο σύστημα υγείας, μέσα από τους Προσωπικούς Γιατρούς και το ενιαίο δίκτυο δομών, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Νοσημάτων «Σπύρος Δοξιάδης».
Προσλήψεις
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τη δυσκολία να ενταχθούν νεότεροι γιατροί στο Σύστημα, όπως και τις ελλείψεις των νοσηλευτών.
Οι προσλήψεις θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το νοσηλευτικό πεδίο όπου διαπιστώνονται από τις σχετικές καταγραφές και τα περισσότερα κενά. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις 10.000 μόνιμων εργαζομένων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας και στο ΕΚΑΒ. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, καταγράφει αναλυτικά τις ανάγκες και οι θέσεις που θα προκηρύσσει, είναι στοχευμένες.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόσληψη 860 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως και για ακόμη 83 θέσεις που προκηρύχθηκαν από την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Την ίδια στιγμή, «τρέχει» η προκήρυξη για 125 Συντονιστές Διευθυντές.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι προχωρά η διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό ανά περιοχή, με βάση τον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ έχουν μεταβληθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα και οι ανάγκες ανά Περιφέρεια της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα υπάρχει πλήρης και σε πραγματικό χρόνο η εικόνα των αναγκών και συνεπώς της κάλυψης σε προσωπικό.
Νέο σύστημα διοίκησης
Την εκκίνηση για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων θα δώσει η ψήφιση του σχετικού νόμου του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα νέα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής διοικήσεων νοσοκομείων αλλά και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα είναι αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Ενδεικτικά, για την επιλογή των διοικητών θα απαιτείται σχετική εμπειρία σε διοικητικές θέσεις και εκπαίδευση/κατάρτιση σε τομείς σχετικούς με τη διοίκηση επιχειρήσεων.
Παράλληλα, θα ελέγχεται η απόδοση του διοικητή και ο βαθμός επίτευξης των στόχων που του έχουν τεθεί. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τα ιατρικά λάθη, οι λίστες χειρουργείων, η διαχείριση των περιστατικών στα ΤΕΠ, η ανταπόκριση στα παράπονα των πολιτών αλλά και η οικονομική διαχείριση θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, την παραμονή των διοικητών στη θέση τους. Με βάση τη νέα διαδικασία, οι νέες διοικήσεις αναμένεται να τοποθετηθούν στο ΕΣΥ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας
Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς και η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σε σχέση με την πρόληψη (μια επίσης μεγάλη μεταρρύθμιση που υλοποιείται από το 2021) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Μετά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού επιχειρείται η θεμελίωση ενός ενιαίου δικτύου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία, που θα περιλαμβάνει τις εκατοντάδες δομές που βρίσκονται κατακερματισμένες στη χώρα, υπό την ευθύνη Δήμων, φορέων και Οργανισμών. Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), θα λειτουργήσουν κάτω από μία ομπρέλα, με κοινή διοίκηση και αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας προχωρά η ανακαίνισή τους (έχουν επιλεγεί 156) και η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (σε 312 ) μέχρι το 2025.
Παράλληλα, ο στόχος της αύξησης των γιατρών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού παραμένει σε προτεραιότητα. Βάσει του σχεδιασμού μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 75% των εγγεγραμμένων πολιτών ως τις αρχές του 2024, από το περίπου 50% που είναι εγγεγραμμένοι σήμερα. Έχοντας χαρτογραφήσει τον Προσωπικό Γιατρό κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα κίνητρα, οικονομικής και όχι μόνο φύσεως, για ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο σύστημα. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να αμείβεται ξεχωριστά κάθε εξειδικευμένη ιατρική πράξη πλην της επίσκεψης του πολίτη, όπως για παράδειγμα μία εξέταση που μπορεί να διενεργηθεί στο ιατρείο. Ομοίως αμοιβή προβλέπεται για τη συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) από τον Προσωπικό Γιατρό.
Επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην ΠΦΥ η κυβέρνηση δημιουργεί έξι Πανεπιστημιακές Μονάδες ΠΦΥ στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ως το τέλος του 2024. Οι έξι νέες μονάδες ΠΦΥ θα αποτελούν τη δεξαμενή των γενικών γιατρών που χρειάζεται η χώρα.
Πρόληψη και Προσυμπτωματικός έλεγχος
Το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο σε εθνική κλίμακα πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιείται στη χώρα, με προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεδιπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από χρόνια νοσήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε πρόγραμμα οργανωμένης πρόληψης καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός κάποιων νοσημάτων και η αποτελεσματική τους διαχείριση, συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής.
Μετά τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού – μέσω ψηφιακής μαστογραφίας – χιλιάδων Ελληνίδων στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όπου εντοπίστηκαν περισσότερες από 7.000 γυναίκες με πρώιμα ευρήματα καρκίνου του μαστού, ακολουθεί προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του δέρματος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» αφορά τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.
Το επόμενο που δρομολογείται είναι το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που καλύπτει περίπου 2,4 εκατομμύρια γυναίκες. Περιλαμβάνει τη διενέργεια προληπτικής εξέτασης HPV DNA Test με μερική γονοτύπηση στις γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών και τη διενέργεια προληπτικής εξέτασης Pap Test στις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών. Σε περίπτωση ευρημάτων προβλέπεται και δωρεάν διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.
Το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης. Τέλος, το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.