Τετραπλάσιος αριθμός κρουσμάτων διφθερίτιδας, σε σχέση με αυτόν που καταγράφεται ετησίως, αναφέρθηκε στην Ευρώπη το 2022. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τις 11 Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 281 επιβεβαιωμένα περιστατικά διφθερίτιδας, από τα οποία τα 224 ήταν το 2022 και τα 57 το 2023. Επίσης, σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 2017 και 2021 οι περιπτώσεις διφθερίτιδας ανέρχονταν ετησίως σε 55.
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, τα στοιχεία του ECDC έδειξαν ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων διφθερίτιδας του 2022 διαγνώστηκαν σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με μετανάστες, ενώ η περαιτέρω μετάδοση τεκμηριώθηκε σε μερικές περιπτώσεις σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με μετανάστες. Το ECDC δε διαθέτει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει κρούσματα στον ευρύτερο πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) που προκύπτουν από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν τα παραπάνω περιβάλλοντα.
Πιο αναλυτικά, τα 281 κρούσματα αναφέρθηκαν από τη Γερμανία (206), το Βέλγιο (37), την Τσεχία (10), τη Σλοβακία (9), την Ολλανδία (9), τη Σουηδία (5), τη Λετονία (3), τη Νορβηγία (1) και την Ισπανία (1). Οι δύο θάνατοι που αναφέρθηκαν το 2023 σημειώθηκαν στο Βέλγιο και τη Λετονία. Το 2022, ένας θάνατος αναφέρθηκε στη Γερμανία και ένας στη Σλοβακία.
Το ηλικιακό εύρος των κρουσμάτων ήταν μεταξύ 0 και 92 ετών με 175 περιπτώσεις (62%) στην ηλικιακή ομάδα 15–5 ετών και 240 (85%) να είναι άνδρες.
Υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα
Η διφθερίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF, το επίπεδο ανοσοποίησης διέφερε το 2022 μεταξύ των κρατών μελών και κυμάνθηκε από 85% (Αυστρία) έως 99% (Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία). Γίνεται, επομένως, εμφανές ότι στη χώρα μας η κάλυψη με το εμβόλιο είναι καθολική.
Η πλήρης ανοσοποίηση είναι, κατά το ECDC, η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της νόσου που προκαλείται από τοξίνες. Έτσι, κρίνεται αναγκαία η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Η εμφάνιση της νόσου σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ σπάνια.
Ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στο ECDC και οι πληροφορίες που παρέχονται ως μέρος της μικροβιολογικής μελέτης υποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται περιπτώσεις C. diphtheriae στην ΕΕ/ΕΟΧ – κυρίως σε μετανάστες και παρουσιάζονται με δερματική εμφάνιση. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μικρότερος το 2023 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο σημειώνει ότι η παρατηρούμενη εικόνα μεταξύ των μεταναστών χρειάζεται συνεχή προσοχή και εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης όπου εντοπίζονται περιπτώσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την παρατηρούμενη παρουσία προφίλ μικροβιακής αντοχής που απειλούν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών πρώτης γραμμής.
Διαβάστε επίσης:
ECDC – Ηπατίτιδα: Ανάγκη κλιμάκωσης των προσπαθειών εξάλειψής της
Ιογενής μηνιγγίτιδα: Καμπανάκι κινδύνου από το ECDC για τα νεογνά