Οι ελλείψεις σε αίμα τείνουν να αποτελούν ένα από τα… χρόνια καλοκαιρινά προβλήματα του συστήματος υγείας. Οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις ελλείψεις αίματος, καθώς επηρεάζεται η θεραπεία τους. Δυσλειτουργίες καταγράφονται και στα νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που ανακύπτουν σε περιστατικά κυρίως στα Επείγοντα, σε ασθενείς που μπορεί να χρειαστεί πχ να χειρουργηθούν.
Οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για έκτακτη αιμοδοσία τους θερινούς μήνες ενισχύουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό το ρεύμα των αιμοδοτών και ανεβάζουν τη στάθμη της εθνικής δεξαμενής αίματος. Είναι ενδεικτικό ότι τον εφετινό Ιούλιο συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες αίματος από ό,τι τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα, πέρυσι είχαν συλλεχθεί 35.910 μονάδες και εφέτος συγκεντρώθηκαν 36.352, δηλαδή 442 μονάδες αίματος παραπάνω. Μάλιστα, στο ΕΚΕΑ τονίζουν πως πρόκειται για μια διαφορά πολύ σημαντική, αν συνυπολογιστεί ότι ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από τα κύματα καύσωνα, γεγονός που κάθε άλλο παρά βοήθησε στις δράσεις του Κέντρου.
«Το ΕΚΕΑ βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια να αυξήσει τα αποθέματα, να εγγράψει νέους αιμοδότες, να καλλιεργήσει την κουλτούρα της προσφοράς αίματος. Οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Τα δύο προηγούμενα έτη εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών 150.000 νέοι αιμοδότες. Το 2022 ήταν χρονιά κομβική για την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς συγκεντρώθηκαν 348.783 μονάδες αίματος, καλύπτοντας το 65,34% του συνόλου του αίματος. Κάθε χρόνος πλέον φαίνεται πως είναι λίγο καλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο» λέει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.
Το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου οι αιμοδότες που πήγαν για αιμοδοσία, πριν φύγουν για διακοπές, ήταν 7.802. Ο αριθμός κρίνεται ικανοποιητικός από το ΕΚΕΑ, σε σχέση με την εικόνα του περασμένου Αυγούστου, παρότι για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των ασθενών και των επειγόντων περιστατικών θα χρειάζονταν η προσφορά από άλλους 3.500 ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Πάτμου ή εντός Αττικής, στον πληθυσμό του Καπανδριτίου. Μόλις 3.500 άτομα περισσότερα σε εβδομαδιαία βάση θα μπορούσαν να αλλάξουν δυναμικά την κατάσταση στο πεδίο της συλλογής και διαχείρισης αίματος στη χώρα. Συνολικά θα χρειάζονταν περίπου 46.000 μονάδες για τον Αύγουστο, άρα και ισάριθμοι αιμοδότες. Ωστόσο, πέρυσι βρέθηκαν μόλις 37.000.
«Με περίπου 11.500 μονάδες αίματος το σύστημα υγείας θα ήταν απολύτως καλυμμένο. Εφόσον γνωρίζουμε όμως τι ανταπόκριση θα έχουμε, μπορούμε να επιχειρήσουμε μια καλύτερη διαχείριση. Οι επιπτώσεις από τις ελλείψεις πλήττουν τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καθώς αναγκάζονται να πηγαίνουν συχνότερα στα νοσοκομεία για τις μεταγγίσεις τους, μόλις εξασφαλισθεί αίμα και όχι σύμφωνα με το σύνηθες θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθούν. Εάν είχαμε τις 11.500 μονάδες αίματος κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον 1.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία θα είχαν την ποιότητα ζωής που τους οφείλεται, με τις μεταγγίσεις τους την ώρα που πρέπει και όχι όταν εξασφαλίζεται το αίμα» λέει ο κ. Κατσίβελας, καλώντας νέους και παλαιούς αιμοδότες «να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει».