Ανοδική τάση καταγράφεται στις μεταμοσχεύσεις μετά τις αλλεπάλληλες δωρεές οργάνων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.
Είναι ενδεικτική η κατάσταση που επικρατεί στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Ζιάκας, έχουν γίνει έξι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του έτους είχαν διενεργηθεί 25.
Ο θάνατος της 14χρονης Χριστίνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και η μεγαλειώδης απόφαση των γονιών της να προσφέρουν τα όργανά της, σήμανε μια δεύτερη ευκαιρία για υγιή ζωή για ασθενείς τελικού σταδίου με καρδιοπάθεια, ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, καθώς και με πρόβλημα όρασης. Λήπτες των κερατοειδών της 14χρονης είναι μία 29χρονη κι ένας 28χρονος στη Θεσσαλονίκη.
Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
«Η μία μεταμόσχευση στην 29χρονη έγινε χθες, ενώ σήμερα έγινε η μεταμόσχευση στον 28χρονη λήπτη. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλο αυτό είναι οι γονείς της 14χρονης, που αποφάσισαν να δωρίσουν ζωή στους συνανθρώπους μας. Μετά τη συγκεκριμένα δωρεά ξεκίνησε ένα “ κύμα” δωρεάς οργάνων, καθώς αναμένεται σήμερα να γίνουν άλλες δύο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς από μία δότρια 58 ετών σε έναν 60χρονο λήπτη, καθώς και από μία 70χρονη δότρια σε έναν 80χρονο λήπτη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο μέσα στην εβδομάδα. Μακάρι να διαρκούσε αυτό το “ ρεύμα” δωρεάς οργάνων, αλλά δυστυχώς διαρκεί λίγο», τόνισε ο κ. Ζιάκας. Σύμφωνα, με τον ίδιο, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 25 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ενώ μετά τη δωρεά οργάνων της 14χρονης Χριστίνας προέκυψαν έξι μεταμοσχεύσεις μόλις μέσα σε μία εβδομάδα.