Το πολιτικό ημερολόγιο της πρωτόγνωρης αλλά και δύσκολης περιόδου της πανδημίας κορωνοϊού που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού αναπληρωτή, Βασίλη Κοντοζαμάνη «ξεφύλλισαν» χθες το απόγευμα εκατοντάδες άτομα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην Αθήνα.
«Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του κ. Κοντοζαμάνη, που παρουσιάστηκε και για το οποίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος.
Το βιβλίο περιέχει μια επιλογή επίκαιρων ερωτήσεων – απαντήσεων, από τις συνολικά 234 που απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της θητείας του (2019-2021). Πρόκειται, μάλιστα, για τον μεγαλύτερο αριθμό ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν απαντηθεί, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής αυτής περιόδου.
Ανατρέχοντας στην περίοδο που καλύπτει το βιβλίο, ο συγγραφέας περιέγραψε το γενικό περιβάλλον κατά την πανδημία και επισήμανε τα ορόσημα της διαχείρισής της. «Η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε μια σκληρή πραγματικότητα που απαιτούσε την απόλυτη προσοχή μας για τους επόμενους 18 μήνες», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας το στοίχημα που κερδήθηκε, ότι «κανένας πολίτης της χώρας μας δεν στερήθηκε τα όπλα που η επιστήμη δημιουργούσε για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού».
«Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη χρονική εκείνη περίοδο, πήραμε σε ελάχιστο χρόνο τις αναγκαίες αποφάσεις. Η δουλειά ωστόσο ήταν ομαδική. Επιστήμονες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και όλοι οι πολίτες, αποτελέσαμε την ομάδα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας πως «η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και τα όρια του καθενός από εμάς που κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε».
Ωστόσο, παρά την απαιτητική καθημερινότητα, όπως ανέφερε «πάντα εύρισκα χρόνο να ενσκήψω πάνω από τις επίκαιρες ερωτήσεις, να αναδείξω τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και να παρέμβω διορθωτικά, όπου απαιτήθηκε, ανταποκρινόμενος στα προβλήματα των πολιτών».
Κάνοντας την ανασκόπηση του πρόσφατου παρελθόντος σε προσωπικό τόνο, ο κ. Κοντοζαμάνης διατυπώνει τις σκέψεις του «για ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας», που ακόμη και στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας αποτελούσε τον απώτερο στόχο. Στο βιβλίο προδιαγράφονται πολλές από τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Εθνικού συστήματος Υγείας, καθώς «αυτό είναι πλέον το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για την παράταξή μας που δεν έχασε ποτέ την προσήλωσή της στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις αρχές που πρέπει να το διέπουν», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Κλείνοντας την παρουσίασή του ο πρώην υπουργός αναπληρωτής έκανε αναφορά στο νέο ΕΣΥ και στην αναπτυξιακή διάσταση του τομέα της υγείας με την ενίσχυση της καινοτομίας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών και τη στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το σύστημα υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα εργαστήρι ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτομιών σε όλο το φάσμα του υγειονομικού τομέα εξήγησε: «Η συγκυρία της υλοποίησης του σχεδίου παρέχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης προς όφελος των ασθενών, της Πολιτείας και της Εθνικής Οικονομίας».
Η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, -και η ίδια πρωταγωνίστρια την εποχή της πανδημίας- κυρία Κοτανίδου περιέγραψε προσωπικές της εμπειρίες, όπως τις βίωσε ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, και υπογράμμισε ότι η πανδημία, μετά από τα χρόνια της κρίσης, βρήκε το ΕΣΥ σε άσχημη κατάσταση, με γηρασμένο προσωπικό, ελάχιστες ΜΕΘ και έξοδο των νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Η μεγαλύτερη δυσκολία που υπήρξε αρχικά ήταν να πειστούν οι επαγγελματίες της υγείας εντός του ΕΣΥ ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του Covid με ασφάλεια», είπε. Τόνισε ότι «το βιβλίο του Βασίλη Κοντοζαμάνη είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους γιατί αποκαλύπτει πολλές πτυχές τις πανδημίας και των δράσεων που αναπτύχθηκαν, ειδικά το κομμάτι που αναφέρεται στις “έξι αλήθειες”».
Ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε την παρακαταθήκη που παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε στη χώρα, προτεραιοποιώντας τη Δημόσια Υγεία, «με δαπάνες για την υγεία σήμερα 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 2,8 δισ. το 2019, και 107.500 εργαζόμενους και 1200 ΜΕΘ έναντι των 550 το 2019. Η λειτουργία του επιτελικού κράτους, το οποίο ανέλαβε τον κεντρικό συντονισμό υπήρξε καταλυτική στη διαχείρισή της πανδημίας» όπως ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν: στον θεσμό του προσωπικού γιατρού και την ψηφιοποίηση, στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες κλίνες ΜΕΘ χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα πολίτη. Υπενθύμισε τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής με τρεις Ελληνικές προτάσεις να υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, την κοινή προμήθεια εμβολίων και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στον μελλοντικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας: ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, 10.000 νέες προσλήψεις, αύξηση της δαπάνης κατά 9% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κίνητρα για τον Προσωπικό Γιατρό.
Εννέα πρώην υπουργοί (Μάκης Βορίδης, Μίνα Γκάγκα, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Παπαθανασίου, Ζωή Ράπτη, Χρήστος Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης), Γενικοί Γραμματείς Υγείας (Γιάννης Κωτσιόπουλος, Μάριος Θεμιστοκλέους, Παναγιώτης Πρεζεράκος), διοικητές Οργανισμών (Δημήτρης Φιλίππου, Θεοκλής Ζαούτης, Νίκος Παπαευσταθίου, Δάφνη Καϊτελίδου), σύσσωμος ο τομέας της υγείας, ιδιωτικός και δημόσιος, τίμησαν με την παρουσία τους τον κ. Κοντοζαμάνη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Βασίλης Χιώτης.