Αντιδράσεις προκαλούν στο ΕΣΥ οι αλλαγές στην εφημέρευση των Τομέων/ Νοσοκομείων, που εισηγήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αποδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ζητούν την ανάκληση των αλλαγών και καλούν τους συναδέλφους τους αφενός να μην εγκρίνουν αρμοδίως τα νέα προγράμματα εφημέρευσης, αφετέρου να μην συμμετέχουν στις εφημερίες.
Ειδικότερα, η σχετική εγκύκλιος που απεστάλη την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, προβλέπει ότι «σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος/Κλινικής Νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κλπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».
Η μείζονα προσπάθεια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας να διασφαλιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων κατά την εφημερία τους με δεδομένες τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό – τις οποίες εξειδικεύει άλλωστε μιλώντας για ασθένειες και παραιτήσεις στο προσωπικό που υπηρετεί- προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι με την εγκύκλιο αυτή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας «ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών», και όσα ζητεί να εφαρμοστούν «αποτελούν παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και λόγος έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο».
«Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η εφημερία τομέα (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα – π.χ. Παθολόγος – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα – π.χ. Γενικός Χειρουργός – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα».
Άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για ασθενείς και γιατρούς χαρακτηρίζει η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) την υπουργική εγκύκλιο που εισάγει το καθεστώς «εφημερία τομέα». «Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία. Θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και ζητεί από τον Πρωθυπουργό να γίνει η ανάκληση της σοβαρής αυτής Υπουργικής Εγκυκλίου «που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας». Ζητεί επίσης η ΕΙΝΑΠ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους, να αρνούνται «να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».
Για το θέμα έλαβε θέση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι «η εγκύκλιος γυρίζει πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία και το το ΕΣΥ, εφόσον για την κάλυψη των εφημεριών όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, την εφημερία θα την καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ειδήσεις σήμερα:
Δείτε live: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση για την Υγεία στο Ωδείο Αθηνών
Διαβητικοί: Ελλείψεις σε φάρμακα και αντλίες ινσουλίνης καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ασθενών
ECDC: Τα διδάγματα από τη διαχείριση της πανδημίας – Οι τομείς που χρειάζονται ενίσχυση