Προβλήματα καταγράφονται στην τροφοδοσία των νοσοκομειακών φαρμακείων με βασικά σκευάσματα, απαραίτητα για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων.
Όπως αναφέρουν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι ελλείψεις αφορούν σε συγκεκριμένα φάρμακα και εντείνονται συνεχώς, πιέζοντας δραματικά τους υπεύθυνους των φαρμακείων και τους γιατρούς για την εξεύρεση λύσης προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών στη νοσοκομειακή καθημερινότητα αλλά και στον μελλοντικό προγραμματισμό.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους – οι οποίες έχουν φθάσει στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας – στα νοσοκομειακά φάρμακα, που είναι σε έλλειψη, περιλαμβάνονται ένα βασικό ενέσιμο διουρητικό (φουροσεμίδη), κάποιες ινσουλίνες, ενώ έχουν ενταθεί οι μειωμένες παραδόσεις σε ηπαρίνες (αντιθρομβωτικά), σε ογκολογικό φάρμακο, καθώς και σε γ-σφαιρίνη (θεραπεία για την Πρωτοπαθή (συγγενή) Ανοσοανεπάρκεια).
«Όλα κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία νοσηλευομένων. Είναι μια δύσκολη, δυναμική κατάσταση που ως φαρμακοποιοί του ΕΣΥ αγωνιζόμαστε να την διατηρούμε υπό έλεγχο. Αφενός προσπαθούμε να διατηρούμε αποθέματα στον βαθμό που μας επιτρέπει η εφοδιαστική αλυσίδα, αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μας οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ώστε να καλύψουμε όποια ανάγκη προκύψει. Έτσι στην πράξη δίνουμε φάρμακα που χρειάζονται συνάδελφοι στα νοσοκομεία, δεν κρατάμε τυχόν σκεύασμα για όταν χρειαστεί. Έχουμε γνωστοποιήσει τα προβλήματα στην τροφοδοσία και αναμένουμε τις κινήσεις του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ» λέει στο protothema.gr η διευθύντρια Φαρμακοποιός του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας, κυρία Όλγα Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά το διουρητικό, κατά πληροφορίες, η μία πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία έχει δηλώσει έλλειψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενώ και η ελληνική εταιρεία που προμηθεύει επίσης με γενόσημο διουρητικό την εγχώρια αγορά και τα νοσοκομεία δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των νοσοκομείων με την παραγόμενη ποσότητα που διαθέτει. Η μειωμένη ποσότητα σε ηπαρίνες, ινσουλίνες και γ σφαιρίνη καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς στα συγκεκριμένα σκευάσματα υπάρχουν πιο σύνθετοι λόγοι που αφορούν την παραγωγή τους.
«Με διαρκή προσπάθεια οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με έλλειψη φαρμάκων, παρά τις δυσκολίες στην αγορά. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και εταιρείες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυσκολία εύρεσης της ενέσιμης φουροσεμίδης είναι ενδεικτική για την αγωνία που δημιουργεί στους γιατρούς ως προς την κάλυψη των ασθενών. Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ενημέρωσαν εγγράφως γιατρούς πως θα προμηθεύουν κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ, με τους γιατρούς βεβαίως να διαμαρτύρονται καθώς πρόκειται για βασικό φάρμακο που χρειάζονται και ασθενείς εκτός Εντατικών, ιδίως καρδιολογικά περιστατικά.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στον οποίο έχει επικοινωθεί η έλλειψη, έχει δώσει εντολή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) να προβεί σε διερεύνηση της δραστικής ουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά και στη διενέργεια έκτακτης εισαγωγής του φαρμάκου. Εκτιμάται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η προβληματική τροφοδοσία των νοσοκομείων με το ενέσιμο διουρητικό θα αποκατασταθεί. Επίσης, ως το τέλος του Απριλίου θεωρείται πως θα υπάρχει καλύτερη επάρκεια αναφορικά με το ογκολογικό φάρμακο που τώρα αναφέρεται σε έλλειψη.
Ειδήσεις σήμερα:
Υπουργείο Υγείας: Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φαρμάκων
Βρετανία: Τετραήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του NHS