– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση,
– Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπουν:
-Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως). Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.
Επισυνάπτεται το κείμενο της τροπολογίας.
Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για άτομα με αναπηρία
Ξεκίνησε σήμερα και επισήμως η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα.
Η σημασία του Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπορούπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μέλη του αναπηρικού κινήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.
Όπως επισημάνθηκε, η νέα υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4837/2021 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτή τη στιγμή υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000. Ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά ο Προσωπικός Βοηθός είναι το μέσο που διασφαλίζει την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία και τη συμπερίληψη του στην κοινότητα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, επιθυμίες και επιλογές του. Έτσι το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού. Ο Προσωπικός Βοηθός καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δε μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές, είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.
Πέρα από τον ίδιο τον ωφελούμενο, ο Προσωπικός Βοηθός συντελεί στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία.
Στη σχετική εκδήλωση μίλησαν άτομα με αναπηρία και οι προσωπικοί τους βοηθοί, οι οποίοι υποστήριξαν με θερμά λόγια το πρόγραμμα. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Προέδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα την έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού βοηθού για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα και να γίνουν παραγωγικοί. Το μπορούν! Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα. Το πρόγραμμα αυτό είναι καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και στον κύκλο αυτών των χωρών μπαίνει πλέον και η Ελλάδα.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε: «Ο Προσωπικός Βοηθός ήταν μια υπηρεσία που όλοι θέλαμε και θέλουμε να παρέχουμε στα άτομα με αναπηρία, όμως κανείς μέχρι τώρα δεν είχε υλοποιήσει. Δεν βελτιώσαμε και δεν εκσυγχρονίσαμε κάτι που ήδη υπήρχε. Δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία από την αρχή και το πράξαμε με τρόπο υποδειγματικό. Με πράξεις κι όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Διασφαλίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να χαράξουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής και διευκολύνουμε τις οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και στην χώρα μας, ενισχύοντας την ορατότητα και την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην πράξη. Έτσι θέτουμε το πλαίσιο για την απρόσκοπτη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις εκφάνσεις της καθημερινή ζωής και την ισότιμη κοινωνική τους συμμετοχή. Παράλληλα, συμβάλλει στην διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αφού δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των προσωπικών βοηθών. Η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία αναβαθμίζεται σημαντικά, αφού πλέον θα έχουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων και Επιλογών για τη ζωή τους».