Η «Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης»(CIVIS), στην οποία συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ένα από τα 17 έργα μεταξύ 54 υποβεβλημένων προτάσεων, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του Erasmus +.
Στα έργα που επιλέχθηκαν συμμετέχουν συνολικά 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 κράτη μέλη της ΕΕ βάσει μιας σύνθετης αξιολόγησης από 26 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων Πρυτάνεων, Καθηγητών και Ερευνητών, οι οποίοι επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έγκριση αποτελεί πανευρωπαϊκή αναγνώριση, αλλά και ενίσχυση των δυνατοτήτων και προοπτικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Φθινόπωρο του 2018, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα δίκτυο δημόσιων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με στόχο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο μιας νέας δράσης του προγράμματος Erasmus+ . Τα οκτώ Πανεπιστήμια που τελικά αποτελούν τα μέλη του δικτύου αυτού είναι: Το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille (Aix-en-Provence and Marseille, Γαλλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα, Ελλάδα) το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Université Libre de Bruxelles (Βρυξέλλες, Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Universitatea din București (Βουκουρέστι, Ρουμανία), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Universidad Autónoma de Madrid (Μαδρίτη, Ισπανία), το Sapienza Università di Roma (Ρώμη, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Stockholms Universitet (Στοκχόλμη, Σουηδία) και το Eberhard -Karls- Universität Tübingen (Γερμανία).
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, στη συνεδρία της 28/1/2019 αποφάσισε την συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης με την σύντομη επωνυμία «CIVIS» και ενέκρινε την διακήρυξη των στόχων της.
Ανάμεσα στους στόχους αυτής της συμμαχίας η οποία θα συγκεντρώσει το δυναμικό περίπου 384.000 φοιτητών και 55.000 μελών του προσωπικού των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων είναι:
- Η κλιμάκωση των πολυάριθμων υπαρχουσών συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων σε ένα πρόγραμμα δομικής ολοκλήρωσης- ενσωμάτωσης που υπερβαίνει τις συνηθισμένες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων.
- Η αύξηση της κινητικότητας κυρίως μεταξύ των Πανεπιστημίων-μελών του δικτύου
- Η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των περιόδων σπουδών, προκειμένου να προωθηθεί παραπέρα η συμβατότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και η μετακίνηση των φοιτητών στην Ευρώπη.
- Η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας.
- Η καλλιέργεια ευρωπαϊκών επαφών και η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών με περιοχές της Μεσογείου και της Αφρικής στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας (καθώς η περιοχή της Μεσογείου και η Αφρική θα αποτελέσουν ένα επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής συνεργασίας).
- Η ενίσχυση των ερευνητικών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των πανεπιστημίων μέσω της διεπιστημονικότητας, των κοινών ερευνητικών υποδομών και της χρηματοδότησης κινήτρων για κοινά έργα.
- Η ενίσχυση καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων
- H ενίσχυση της ιδέας για ανοικτούς και προσβάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους, κατά τις επιταγές της Ανοικτής Επιστήμης και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
- Η συνεργασία με συνδεδεμένους εταίρους, τόσο τοπικούς όσο και ευρωπαϊκούς, που θα στηρίξουν τις δράσεις της συμμαχίας και θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών
- Η συνεργασία με τις περιφέρειες των πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με τα όργανα διοίκησης της συμμαχίας για την ενίσχυση συνεργειών .
Το ΕΚΠΑ όπως και όλα τα Πανεπιστήμια του Δικτύου είχε εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου αυτού, έχοντας αναλάβει ιδιαίτερα τον συντονισμό των δράσεων σχεδιασμού, και για τα 8 Πανεπιστήμια, στον τομέα της ενίσχυσης της κινητικότητας και την άρση των όποιων τυπικών εμποδίων, με αντίστοιχες προτάσεις και δεσμεύσεις. Παράλληλα έχει ορίσει εκπροσώπους του σε όλες τις ομάδες εργασίας του Δικτύου και έχει προβεί σε απαραίτητες επαφές για την ανάπτυξη συνεργασιών με πιθανούς συνδεδεμένους εταίρους. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα άλλα επτά πανεπιστήμια του δικτύου και συμμετέχει με εκπροσώπους του ενεργά σε όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που διοργανώνονται .
Η έγκριση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταμείβει ένα χρόνο σκληρής συλλογικής εργασίας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού από τα οκτώ Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό που συνέβαλε σε αυτό το μεγάλο έργο. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως μέρος του έργου CIVIS – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Πανεπιστήμιο, θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην πρώτη φάση της πρωτοβουλίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού τοπίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω του εν λόγω έργου είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Θέτει όμως μια πρόκληση και αποτελεί τεράστια ευθύνη στο να συμβάλουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση της νέας ιδέας για τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», τα οποία θα τονώσουν αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη.