Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θεωρεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν απλά ένα κατάστημα προμήθειας φαρμάκων, αλλά μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου ο φαρμακοποιός μπορεί να προσφέρει πολλά. Όπως σημειώνεται σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες στο στο 6ο Συνέδριο του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού με τίτλο «Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή», το 90% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, άποψη στην οποία συμφωνεί με αντίστοιχο ποσοστό και ο κλάδος των φαρμακοποιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Alco σε φαρμακοποιούς και πολίτες για τις υπηρεσίες που επιθυμούν. Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alco ο οποίος και διαβεβαίωσε με βάση τα συμπεράσματα, ότι συνολικά οι 8 στους 10 Έλληνες θα ήθελαν τα φαρμακεία να αποτελούν μέρος της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:
- Το 79% απαντά θετικά στην ερώτηση αν θα ήθελαν οι πολίτες να μας συμβουλεύουν οι φαρμακοποιοί για θέματα υγείας (πχ τις εγκύους για το θηλασμό, τους ενήλικες για θέματα διατροφής και άσκησης ειδικά της τρίτης ηλικίας κλπ).
- Το 84% θεωρεί επίσης ότι ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να κάνει κι άλλα γρήγορα τεστ και όχι μόνο για τον κορωνοϊό, όπως πχ για γρίπη ή στρεπτόκοκκο.
- Το 87% είναι επίσης θετικό στην ερώτηση αν θα πρέπει ο φαρμακοποιός να ελέγχει με σχετικές ερωτήσεις τους ασθενείς για αλλεργίες και αντενδείξεις σε νέα φάρμακα ή για την αλληλεπίδραση με άλλες νόσους.
- Το 86% θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες για τα εθνικά προγράμματα εξετάσεων, όπως πχ για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο της μήτρας ή του μαστού.
- Το 76% συμφωνεί επίσης με την άποψη να μπορεί ο φαρμακοποιός με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού να βοηθά στην ανίχνευση χρονίων νοσημάτων, πριν εμφανιστούν συμπτώματα, όπως χρήση μετρητών σακχάρου, πιεσόμετρο και μικροσπιρόμτερο για τα αναπνευστικά.
- Επίσης σε ποσοστό 62% οι πολίτες συμφωνούν να έχει ο φαρμακοποιός το δικαίωμα να ρωτάει για το εμβολιαστικό ιστορικό μας και να βρίσκει τις εμβολιαστικές μας ανάγκες.
- Μάλιστα σε ποσοστό 82% οι Έλληνες πιστεύουμε ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να μπορεί να κάνει κι άλλα εμβόλια και όχι μόνο της γρίπης, όπως πχ για πνευμονιόκοκκο, έρπητα ζωστήρα, ηπατίτιδα ή για τέτανο. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 62% όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, κάτι που έχει να κάνει πιθανότατα με την μη ύπαρξη πλέον σημαντικό ενδιαφέρον των πολιτών γι’ αυτό.
- Το 80% αναφέρει ακόμη ότι θα ήθελε όταν λαμβάνει εκ νέου το ίδιο φάρμακο, ο φαρμακοποιός να μπορεί αν το ρωτά για την αποτελεσματικότητα και της ασφάλεια του.
- Το 78% δηλώνει επίσης ότι θα ήθελε με τη συνεργασία του φαρμακοποιού να αντιμετωπίζει απλά προβλήματα υγείας όπως κρυολόγημα ή δυσκοιλιότητα κλπ.
- Το δε 76% θεωρεί ακόμη ότι ο φαρμακοποιός θα έπρεπε να μπορούσε να χορηγεί ενέσιμο φάρμακο όταν βέβαια υπάρχει συνταγή γι’ αυτό.
- Σχετικά δε με τις πρώτες βοήθειες που αναφέραμε το ποσοστό των θετικών απαντήσεων φτάνει στο 90% στην ερώτηση για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση καψίματος ή όταν κάποιος χτυπήσει.
- Επίσης η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 46% των ερωτώμενων θεωρεί ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβουλέψεις για διακοπή καπνίσματος ή για απώλεια βάρους, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί από τους ερωτώμενους δεν καπνίζουν και δεν θεωρούν ότι χρειάζεται να χάσουν κιλά.
Διαβάστε επίσης:
Ελλείψεις φαρμάκων: 3+1 λόγοι που μεγαλώνει το πρόβλημα – Ποια σκευάσματα λείπουν