Στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του ygeiamou, που αναδεικνύει την αξία του εμβολιασμού στη μετά Cοvid εποχή.
«Είμαι περήφανος για όσες αποφάσεις έλαβα γιατί ήταν αποφάσεις ωφέλιμες για τον πληθυσμό και όχι δημοφιλείς. Διαπιστώνω και τώρα ότι υπάρχει φοβία από τους πολιτικούς αλλά και τους υγειονομικούς για να συγκρουστούν με όσους εκφράζουν αντιεπιστημονικές θέσεις. Γιατί δεν είναι επιστημονική θέση να μην εμπιστεύεσαι την επιστήμη μέσα στην πανδημία κορωνοιού. Η προσωπική μου θέση είναι ότι όποιος δεν εμβολιάζεται σε μία τέτοια περίοδο, όπως η πανδημία, αλλά και γενικά, δεν μπορεί να υπηρετήσει το σύστημα υγείας και τον ασθενή», είπε ο κ. Πλεύρης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ως υπουργός εισηγείται την απόλυση τους γιατί «είναι επικίνδυνοι. Δεν μπορεί να είναι κάποιος γιατρός και υγειονομικός και να εργάζεται χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε νοσοκομείο». Ξεκαθάρισε δε ότι όσο διαρκεί η κατάσταση της επιδημίας κορωνοιού στη χώρα μας, θα ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία.
Τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό στη μετά Cοvid εποχή αποδεικνύονται όμως από την απόφαση που ελήφθη μεσούσης της πανδημίας να αποζημιώσει για το εμβόλιο για τον ιότων ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και τα αγόρια ηλικίας 15-18 χρόνων, μια απόφαση που ελήφθη για πρώτη φορά στη χώρα μας, και δίνει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
“Είμαστε η κυβέρνηση που καθιέρωσε τον εμβολιασμό HPV στα αγόρια με αποζημίωση του εμβολίου και θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια κουλτούρα εμβολιαστική στον πληθυσμό” σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Επίσης, σημαντική επένδυση γίνεται από το υπουργείο Υγείας και στο πεδίο της πρόληψης, όπου υλοποιείται το μεγάλο πρόγραμμα “Δοξιάδης” με προληπτικές εξετάσεις σε σειρά ασθενειών και την υποενότητα για τον καρκίνο του μαστού “Φωφη Γεννηματά”. Μέσω του προγράμματος αυτού, 2. 411 γυναίκες διαγνώστηκαν με πρώιμα ευρήματα καρκίνου μαστού, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν την ευκαιρία για πολύ καλύτερη αντιμετώπιση και πρόγνωση.
Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου μετά την περίοδο Cοvid , που μοιραία αποτέλεσε ορόσημο στην υγεία στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τους δύο σημαντικούς πυλώνες που οικοδομούνται, δηλαδή τον προσωπικό γιατρό όπου έχουν εγγραφεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολίτες και τον υγειονομικό χάρτη των νοσοκομείων. Ο χάρτης ήδη υλοποιείται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση των νοσοκομείων, και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
Πυλώνας σημαντικός αποτελεί, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων του και τη βιωσιμότητα του.
Ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος με άλλα κονδύλια, προανήγγειλε όμως ότι θα καταβληθεί προσπάθεια στήριξης μέσα από τον έλεγχο της κατανάλωσης των φαρμάκων και μέσα από τις διαπραγματεύσεις των εταιριών με τη σχετική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συνυπαιτιότητας.
«Λόγω της ενεργειακή κρίσης δεν είχαμε τη δυνατότητα για κονδύλια για το φάρμακο και έτσι το 2022 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερη δύσκολη και στοχεύουμε στην μείωση της κατανάλωσης και τις διαπραγματεύσεις. Αλλά έχουμε και αντίληψη ότι τα χρήματα που δίνονται οδηγούν σε υπέρμετρο clawback.
Το 2023 θα έχουμε αυξημένο προϋπολογισμό για το φάρμακο, με βάση το ποσοστό αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης θα ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συνυπαιτιότητας αλλά θα αξιοποιήσουμε και κομμάτι του ΙΦΕΤ», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Διαβάστε ακόμη: