Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου. Με δημόσια ανάρτησή του θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους φίλους του για την αξία των προληπτικών εξετάσεων.
Αρχικά ξένισε αρκετούς η είδηση ότι ένας άνδρας μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, αλλά αν και σπάνιος στον ανδρικό πληθυσμό ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι υπαρκτός.
Ο καρκίνος του μαστού είναι συνυφασμένος με τις γυναίκες μεν, αλλά αφορά περίπου 1 στους 100 άνδρες σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ. Η ηλικία εµφάνισης είναι κατά µέσο όρο τα 72 έτη.
Οι συχνότεροι υποτύποι καρκίνου του μαστού τους άνδρες είναι όμοιοι με αυτοί που αφορούν στις γυναίκες:
- -διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: τα καρκινικά κύτταρα ξεκινούν από τους πόρους και στη συνέχεια αναπτύσσονται έξω από αυτούς σε άλλα μέρη του μαστικού ιστού. Τα διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν ή να δώσουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.
- -διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα: τα καρκινικά κύτταρα ξεκινούν από τους λοβούς και στη συνέχεια εξαπλώνονται από στους ιστούς του μαστού που βρίσκονται κοντά. Αυτά τα διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
- -In situ πορογενές καρκίνωμα (DCIS): μπορεί να οδηγήσει σε διηθητικό καρκίνο του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στα τοιχώματα πόρων και δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του μαστού.
Τα συχνότερα συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι:
- – εξόγκωμα ή οίδημα στο στήθος,
- -ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα του δέρματος στο στήθος,
- ερεθισμός ή λακκάκια στο δέρμα του μαστού,
- -εκκένωση θηλής,
- -τράβηγμα της θηλής ή πόνος στην περιοχή της θηλής.
Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού σε έναν άνδρα, έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων:
- – η ηλικία: οι περισσότεροι αφορούν άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών,
- – γενετικές μεταλλάξεις: οι κληρονομούμενες μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια, όπως τα BRCA1 και BRCA2, αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης,
- – το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου: ο ατομικός κίνδυνος ενός άνδρα για καρκίνο μαστού είναι υψηλότερος αν έχει συγγενή πρώτου βαθμού που έχει νοσήσει,
- – ακτινοθεραπεία: οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή του στήθους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης,
- – ορμονοθεραπείες: φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα (ορμόνες που βοηθά στην διατήρηση των χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου) και στο παρελθόν χορηγούνταν για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες,
- – το σύνδρομο Klinefelter: μια σπάνια γενετική διαταραχή η οποία απονέμει ένα έξτρα χρωμόσωμα Χ στους άνδρες, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό να παράγει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων,
- – διάφορες καταστάσεις που αφορούν τους όρχεις: τραυματισμοί, οιδήματα ή και ορχεκτομές θέτουν τους άνδρες σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού,
- – ηπατοπάθειες: η κίρρωση του ήπατος μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και αυξάνει τα οιστρογόνα στους άνδρες συντελώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού,
- – περιττά κιλά και παχυσαρκία: οι ηλικιωμένοι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού από τους συνομιλήκους τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, γίνεται όπως και στις γυναίκες με µαστογραφία και υπερηχογράφηµα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μια ψηλαφητή µάζα δεν είναι πάντα καρκίνος. Μπορεί να είναι γυναικοµαστία, ψευδογυναικοµαστία, φλεγµονή, λίπωµα, ψευδοαγγειωµατώδης υπερπλασία, αλλά όχι ινοαδένωµα, που είναι συχνό στις γυναίκες.
Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες
Στο 70% των περιπτώσεων γίνεται µαστεκτοµή λόγω της ανατοµίας του ανδρικού µαστού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει και χειρουργείο διατήρησης µαστού, µε συνοδό ακτινοθεραπεία.
Η επιλογή γίνεται µε τα κριτήρια που ισχύουν για τον γυναίκειο καρκίνο µαστού, δηλαδή το µέγεθος του όγκου σε σχέση µε τον µαστό και βεβαίως την επιθυµία του ασθενούς. ∆εδοµένου ότι οι περισσότεροι όγκοι στον άνδρα είναι πίσω από τη θηλή, η µαστεκτοµή είναι η πλέον ενδεδειγµένη επέµβαση.
Η συστηµατική θεραπεία µπορεί να αφορά σε χηµειοθεραπεία, σε θετικούς λεµφαδένες ή όταν ο καρκίνος δεν είναι ορµονοεξαρτώµενος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δηλαδή στους ορµονοεξαρτώµενους καρκίνους, γίνεται ορµονοθεραπεία.
Οι συχνότερες ανεπιθύµητες ενέργειες της ορµονοθεραπείας είναι η αύξηση του βάρους, οι εξάψεις, η µείωση της λίμπιντο και η αλλαγή στη διάθεση.
Η πρόγνωση είναι ανάλογη του σταδίου της νόσου και των βιολογικών χαρακτηριστικών του όγκου.
Ειδήσεις σήμερα: